Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Василев: Наличен е финансов ресурс за компенсиране на пенсиите

"Не е политическа грешка, това е намерението на правителството." Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени COVID добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи. Василев подчерта, че в момента от Националният осигурителен институт има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход: "Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен - миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства. В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това."

Финансовият министър посочи, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесена в парламента: "Стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в частта политики има заложени доста от политиките, които са в коалиционното споразумение. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за 2021 година."

Размерът на максималния осигурителен доход ще бъде вдигнат, подчерта Василев и припомни, че е записано и в коалиционната споразумение, че това ще стане след консултации. "Премахват се два излишни данъка, които само създават бумащина за фирмите - данък "уикенд" и данъка върху лихвите", съобщи още вицепремиерът и добави, че през 2021-ва без промяна в данъчните ставки има общи приходи в хазната от почти 8 млрд. лева повече. Той изказа очакване това да продължи и през 2022 година. 

По думите на Василев не се разглежда вариант за намаляване на ДДС на енергоносителите на 10%: "Намаляването на цените на ток, парно и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата. Тук е нашият упрек към КЕВР - че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружества в системата."

"Агенция "Пътна инфраструктура" да започне да работи с реален бюджет, а не да се правят тези извращения, бих казал, с постановления на Министерския съвет постоянно да се отпускат допълнителни средства, за който участък правителството реши. Трябва да се раздели текущият ремонт от основният ремонт на пътища", обясни още Асен Василев.

Бюджетите на министерствата и ведомствата в бюджетната сфера е предвидено да останат каквито са, подчерта вицепремиерът той и поясни, че изключение ще са доходите на учителите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във