Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Василев: Можем да прекратим завинаги руската газова зависимост

Можем да диверсифицираме региона и завинаги да приключим със зависимостта от Русия. Ние се подготвяме за спиране на газа, защото виждаме историята и как се спира синьото гориво без причина. Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на министерската среща за регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, която се проведе в София.

Добрата новина е, че регионът е добре позициониран за диверсификация на доставките. България има възможност да транспортира 20 млрд. куб. метра газ от юг на север със съществуващата инфраструктура. Ако направим модернизация, количеството може да достигне до 25 млрд. кубически тона. Ние имаме скромно потребление от 3 милиарда куб. м и има свободен капацитет за пренос, успокои вицепремиерът. В края на процеса искаме от Европейския съюза стратегия за закупуване на природен газ. Вярваме, че сме подготвени и има решения, които да носят ползи за нас, добави той.

Друга част от решението е да се разгледа производството на електроенергия от газ. "Там има потенциал за големи икономии. Трябва да се види какви са възможностите за малки модернизации на съществуващата инфраструктура за по-добър поток на електроенергия, газ и по-добро съхранение", счита вицепремиерът.

От 90 процента зависимост в доставките на руски природен газ паднахме до нулата само за един ден – на 27 април, каза още Василев. Ако обединим действията и при електроенергията, може да диверсифицираме региона и завинаги да приключим зависимостта от Русия, подчерта министърът.

Ако се приеме дерогация за петрола, България ще поиска отлагателен период. Ако Европейският съюз като цяло реши, че няма да има дерогация за никакви държави, тогава страната ни няма да получи отлагателен период, уточни финансовият министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във