Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВАСИЛЕВ И КОМПЮТЪРНИТЕ ФИРМИ ПАК СЕ ХВАНАХА ЗА ГУШИТЕ

Където има много пари, се пресичат много интереси. Валидността на тази стара максима доказаха за пореден път министърът на държавната администрация Николай Василев и Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ). Причината този път се оказа сочната шестмилионна обществена поръчка за изграждане на интеграционна система на електронното правителство. Проектът включва доставка на хардуер и синхронизиране на работата му, разработка на софтуер за изграждане на информационни регистри и за предоставяне на електронни услуги, свързани с информацията в тях.
Общо десет фирми бяха закупили документация за участие - Ай Би Ем България, Аксиор, Информационно обслужване, Контракс, Сиенсис, Стемо, ЦАПК Прогрес, Теле Линк, Хюлет Пакард България и Сименс Бизнес Сървисиз. Безспорно сериозни имена, които, поне на пръв поглед, гарантираха конкурентни оферти и оспорвана надпревара. Действителността обаче се оказа съвсем друга. При отварянето на окончателните оферти във вторник (25 юли) се установи, че само Хюлет Пакард България и Сименс Бизнес Сървисиз са решили да играят до последно.
Това е най-важната обществена поръчка за годината. Срокът за изпълнението й е 11 месеца. Ако смятате, че няма да се справите, просто не подписвайте договора, предупреди министър Василев кандидатите.
До подписване обаче може и изобщо да не се стигне. Изгубилите фирми не посмяха да се изправят директно срещу ведомството, но вместо това използваха гърба на Българската асоциация за информационни технологии. Още във вторник от организацията са изпратили писма до премиера Сергей Станишев, министрите Николай Василев и Даниел Вълчев и до главния прокурор Борис Велчев, в които изброяват редица нарушения в процедурата. На спешна пресконференция в сряда (26 юли) председателят на управителния съвет на организацията Златко Златков повдигна завесата и пред медиите. Обявеният от министерството търг е с ясен победител, тъй като в частта за доставка на хардуер на поставените специфични изисквания отговарят стандартите само на една от двете фирми, участващи в процедурата, заяви Златков. Той не пожела да я назове, но според източници на в.БАНКЕРЪ става въпрос за Хюлет Пакард България.
Според експертите на БАИТ тръжната документация не е изготвена правилно, тъй като е отделено прекалено голямо внимание на хардуерната част и тя не е равнопоставена със софтуерната. Сиреч за доставката на машините ще отидат около 90% от шестте милиона лева бюджет. От асоциацията обаче твърдят, че изграждането на софтуера на електронното правителство няма как да стане в рамките на отпуснатите 11 месеца, а затова ще са нужни поне две години. Дотогава доставеният хардуер ще струва поне три пъти по-малко и ще е морално остарял. Подобни опасения имат основания, тъй като в бранша упорито се говори, че по-голямата част от компютрите, които бяха закупени за оборудване на училищата в страната, продължават да събират прах в кашоните. Логично сега от асоциацията се опасяват, че същото може да се повтори и с хардуера за електронното правителство.
Другата следа, която доказва играта с белязани карти, е изискването към компаниите да имат опит в изграждането на интеграционни системи в поне пет страни - членки на Европейския съюз, смятат от БАИТ. Подобно условие наистина изглежда странно, тъй като е доста трудно българска фирма да има принос в изготвянето на електронно правителство в източноевропейска страна, а какво пък остава за еврочленка? Отделен е въпросът защо от асоциацията бият алармата чак сега. Със сигурност част от фирмите, които в момента се жалват, са имали достъп до документацията далеч преди изтичането на крайния срок за подаване на оферти. Но те чак сега се сетиха да настояват търгът да бъде прекратен и да бъде обявен нов, като критериите бъдат съгласувани със специалисти на БАИТ.
Може би отговорът на всички тези въпроси щеше да бъде намерен в четвъртък (27 юли), за когато бе обявена пресконференция на министър Василев. Тя обаче така и не се състоя, а вместо нея до всички медии бе разпратено официално съобщение от ведомството.
Истината е, че някой се дразни от високите критерии, защото не може да ги изпълни. Но ние не можем да пилеем парите на данъкоплатците. В документацията на тази поръчка Министерството на държавната администрация е защитило в най-голяма степен интереса на възложителя - т.е. на държавата, като е определило висок размер на гаранция за изпълнение на поръчката, определило е висок процент на неустойки за неизпълнение и закъснение на договора, се казва в обяснението на министър Николай Василев.
Кой е крив и кой прав ще стане ясно само ако бъдат обявени техническите и финансовите предложения на двамата финалисти. Засега от ведомството на Василев отказаха да го направят с аргумента, че не искат дискусиите в публичното пространство да повлияят на работата на комисията. Медийната война обаче едва ли е от полза и за двете страни. А още по-малко за бъдещето на електронното ни правителство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във