Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Велев: Проспахме момента за мерки в подкрепа на бизнеса

Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите. Това коментира в пред БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят, обясни той.

"Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки, и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити."

Домакинствата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с повишението на цените, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той посочи като пример драстичното увеличение в цените на основни хранителни продукти като олиото.

"Трябва да се компенсират доходите с поне същия темп, който сме имали до момента. Даваме си сметка, че това няма да е лесно за фирмите и точно за това сме съгласни с бизнеса, че трябва да бъде компенсиран от държавата, обясни председателят на КНСБ."

Нека да е ясно, че ние подкрепяме зелените сертификати, подчерта Васил Велев.

"Това е по-добрата алтернатива пред пълното затваряне. Ние апелираме към работодателите да насърчат ваксинирането", допълни той.

Тестовете за работещите обаче трябва да бъдат безплатни, тогава ще бъдат равнопоставени тези опции - ваксинация, преболедуване или тестове, допълни от своя страна Димитров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във