Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Велев: Още не са компенсирани бизнесите, засегнати от първата COVID вълна

"Видяхме какво се случи през второто тримесечие, в резултат на първата вълна на коронавируса и затварянето на много бизнеси. Налице е спад от -8.5% на брутния вътрешен продукт. Такъв не сме имали през това столетие. Имаше по-голям само през 90-те години. Не би следвало да се допусне отново подобен срив." Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Председателят на АИКБ посочи, че икономиката е започнала да се възстановява през третото тримесечие на годината и спадът е достигнал 5%.

"Очакваше се четвъртото тримесечие да продължи пътят на възстановяване. Грешка ще е, ако не се компенсират затворените бизнеси и то веднага, а не както след първата вълна - още не са компенсирани бизнесите. От обявените 1 млрд. лева, са достигнали само 173 млн. за микропредприятията, за малките мярката все още не е стартирала. Парите ще бъдат отклонени и изобщо няма да стартира. За средните предприятия не е започнало компенсиране на загубите от април и май”, каза Велев в интервю за Нова телевизия.

Той коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси.

"От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки. Всички работодателски организации настояваме да не стартира такава мярка, без да бъде обсъдена. Една от тези грешки ще е откъде ще се вземат парите. Идеята е да се пренасочат обещани средства за малките предприятия и да се дадат на други. Източникът не трябва да е програма „Конкурентоспособност”, а бюджетът, защото пари има. В затворените бизнеси хората ще получават 50% от доходите си, а в бюджетната сфера - 140%. Къде е справедливостта? Втората грешка е кой ще администрира тези плащания. А третата - на кого по колко”, посочи председателят на АИКБ.

Във връзка с най-новата мярка - "Запази ме", насочена към служителите, работещи във временно затворени предприятия, Велев обясни, че 24 лева ще получат хората на трудов договор, а тези на непълно работно време - 12 лева. Кандидатстването ще започне от понеделник: "Това за нас е крайно недостатъчно. АИКБ, заедно с КНСБ, внесе законопроект за това как да изглежда компенсацията за принудителния престой не по вина на работодателя. В европейските страни доходът се компенсира между 60 и 90%. Ние сме предложили 80%, без да се очаква да се заплаща до 100%. Възможно е, защото парите ги има."

Велев изрази мнение, че трябва да се компенсират и предприятията. Според него запазването само на хората не е достатъчно: "Еврокомисията позволи да се компенсират до 90% от разходите на малките и микропредприятията."

"Има хора, които са взимали 2000 - 3000 лева и компенсирането за всички по равно на ниво минимална работна заплата е несправедливо. Заедно със синдикатите се борим за месец декември да влезе друг дизайн на мярката 60/40, която можем да наречем 80/0. Да се компенсира 80% от отсъстващия доход в затворените бизнеси", обяви председателят на работодателската организация.

"Най-накрая, на десетия месец от кризата, да направим това, което хората направиха в първия ѝ ден", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във