Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Велев: Никой в държавната енергетика не е невинен

"Никой в държавната енергетика не е невинен", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той обясни, че ЕСО (Енергийният системен оператор) е направил свързване на пазара с Гърция преди да е направил свързване с Румъния, въпреки енергичната реакция на бизнеса. Велев е категоричен, че и Националната електрическа компания също има вина, защото те управлявали на практика американските централи и те казвали коя колко да работи. 

"В момент, когато има макар и малко повишено търсене, виждаме, че тези централи не са натоварени. Основните упреци в нашата жалба са към "ТЕЦ Марица-изток 2", защото той работеше за тези 10 дни с два енергоблока от 8. Акциите бяха такива, при които той прави добри печалби. ТЕЦ-ът, който е натрупал над милиард лева загуби, не иска да спечели, кой знае защо, предпоставяйки качването на цената с бездействие, от което печелят други. Кои са тези други? Дали го правят от глупост, или в сговор - за това трябва службите да се произнесат и КЕВР. Резултатът е един и същ - загуба на конкурентоспособност на българската индустрия, затваряне на предприятия, трупане на загуби, постепенно прехвърляне на високите цени върху цените на основните продукти и ръст на инфлацията. През последния месец имаме 3% инфлация", обясни Велев пред БНР.

Председателят на АИКБ за пореден път повтори, че има откровени манипулации на енергийната борса с оферти, които се предлагат, за да вдигнат кривата на търсене, така че равновесната точка на цената да се постигне на много по-високо равнище. "Как ви звучи оферта: Купувам електроенергия на цена над 600 лева", пита той. Според него е повече от очевидно, че това е оферта за манипулиране на борсата и затова бизнесът сезира службите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във