Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Велев: Не може да има таван на компенсациите за тока

Не може да има таван на компенсациите заради високите цени на тока. Обезщетенията трябва да са функция на цената. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Работодателските организации предлагат като помощ за бизнеса възстановяване на надвзетите суми от енергетиката. Подобна мярка ще даде предсказуемост, смята Велев. "Разликата между борсовата цена и цената по мораториум за домакинствата, от нея три-четвърти да се компенсира, да се възстанови", обясни той пред БНТ.

Цените за бизнеса ще е възможно да отидат и над 1000 лева за януари 2022 година, прогнозира председателят на АИКБ. И допълни, че Министерският съвет продължава обсъжданията на този въпрос, но АИКБ не участва в тях.

На въпроса дали липсата на мерки ще доведе до съкращения и вълна на безработица, Велев отговори, че всичко зависи от тази абсолютно екстремна извънредна ситуация с цента на енергията. "Имаме златен шанс не да съкращаваме, а да назначаваме, защото се преразпределят, скъсяват се веригите на доставки. Има голям интерес към нашите предприятия, които да поемат доставки, които са били досега от Далечния изток. Това, което пречи, е неяснотата и екстремните цени на електроенергията. Ако те бъдат разумно компенсирани, така както правят на другите места, където има такива явления в Европейския съюз, ние имаме възможността не да съкращаваме, а да назначаваме и увеличаваме заплатите, увеличавайки с двуцифрен процент продажбите на нашите предприятия", поясни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във