Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Велев: Цъка една бомба, която ще избухне през януари

Цъка една бомба, която ще избухне през месец януари. Това ще се случи с цените на парното и топлата вода, при които ще има 70% ръст, ако нищо не се предприеме от държавата. "Предлагаме да се компенсират топлофикациите, иначе КЕВР трябва да компенсира цените със сметките за първото тримесечие за следващата година". За това предупреди Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

 

Необходими са незабавни мерки заради цените и на тока 

Председателят на асоциацията заяви, че затова не е нужно да се чака действащ парламент, а служебното правителство веднага трябва да се заеме с този проблем, защото днес цената на тока достига 500 лв на мегаватчас.

Велев обяви, че много предприятия вече са затворили, а други, които са плащали ток по 30 хил. лв. преди покачването на цените, сега ще плащат по 100 хил. лева. Той отбеляза, че преди компаниите е трябвало да извършват неотложно плащане за 60 дни, а сега трябва сумите да се изплащат авансово. Така на едно предприятие му се струпва да плаща за няколко месеца сметките накуп. 

Бизнесът е категоричен, че компенсациите не са достатъчни. "За декември изобщо не са предвидени такива. Служебният кабинет трябва да продължи компенсациите и да ги увеличи. Искаме 3/4 от разликата между борсовата цена и прогнозната на КЕВР - 270 лв.", обясни Велев. И допълни, че се планират срещи с партиите, преговарящи за коалиция.

"Потърсен е диалог с "Продължаваме промяната" и такъв е обещан на малко по-късен етап. Изпратена е покана до министър-председателя, министрите на енергетиката и финансите. С министъра на енергетиката имахме разговори, но той смята, че тези въпроси трябва да се решават с финансовия министър. От две седмици обаче не може да се срещнем с него, а въпросите не търпят отлагане", заяви той пред Нова Нюз.

Председателят на АИКБ обяви, че се изсмукват пари от труда на хората. Той обясни, че за разлика от суровините, които са вносни, при производството на електроенергия с местни суровини - атомната енергия, водата, слънцето, вятъра, въглищата - цените не са нараснали.

"Огромните загуби за хората и индустрията са огромни печалби в енергетиката. И това в случая е добре, защото сравнително лесно може да се компенсират хората, които един месец работят, а накрая идва сметката и ограбва резултата от труда им. Тези пари се складират в АЕЦ "Козлодуй", в другите компании от БЕХ и другите производители на ел. енергия, във фонда за сигурност. 

От своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров сподели, че е нужна втора актуализация на бюджета за 2021 година. "Настоявам да се влезе в режим на диалог с нас от страна на финансовото министерство за удължаване на компенсациите. Необходими са всички мерки за подкрепа на домакинствата и вдигане на прага на бедност", коментира той.

Според него пенсиите няма да могат да се увеличат по новата формула, ако няма предвидени средства в бюджета.

Припомняме, че 110 лева за 1 мегаватчас ще е компенсацията, която ще получат небитовите потребители за месеците октомври и ноември заради високите цени на електроенергията на свободния пазар. Правителството прие Програма за компенсиране.

Помощта ще бъде получена от над 600 хиляди небитови абонати.

За целта са предвидени 450 милиона лева от свръхпечалбата на АЕЦ "Козлодуй". Парите са налични и няма да е необходима актуализация на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във