Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Васил Грудев с амбициозен старт

Амбициозна заявка за намеренията си направи 77-ият министър в историята на Министерството на земеделието и храните Васил Грудев веднага след като бе назначен за негов служебен шеф. Пет са приоритетите на кабинета на проф. Георги Близнашки, които щели да гарантират развитие на сектор "Земеделие".Служебното правителство е ограничено във времето, но това не означавало, че то няма да работи с темповете, поставени от президента Росен Плевнелиев, каза новият агроначалник. Неговият предшественик Димитър Греков не пропусна да го похвали, като определи Грудев като един от най-изявените специалисти в областта на земеделското производство и неговото финансиране.


Макар и относително млад ( роден е на 5 май 1980-а в Пловдив), земеделският министър има сериозен опит в сектора, който ще управлява в следващите два месеца.


Според официалната информация, той е възпитаник на Френската езикова гимназия в Пловдив, магистър от Юридическия факултет в университета Franche - Comte в Безансон, Франция. Трудовата си биография започва през април 2006-а и в продължение на седем години (до август 2013- а) заема различни постове в Държавен фонд "Земеделие". В първите две години Грудев е експерт в отдел "Директни плащания на площ". По това време ведомството все още управляваше единствено програма САПАРД, но вече беше започнало да разширява екипа си заради предстоящото членство на България в Европейския съюз и се подготвяше за предстоящия старт на новите европрограми и субсидии за фермерите. В края на 2008-а става главен експерт в направлението, в което работи. В следващите две години (до 2011-а) е началник-отдел "Технически инспекторат", а през лятото на 2013-а става заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Малко по-късно - през септември същата година, вече заема длъжността изпълнителен директор на разплащателната агенция, след като тогавашният й началник, а сега министър на финансите Румен Порожанов, изненадващо подава оставка. На началническото кресло обаче Грудев успява да се задържи едва три месеца, тъй като при пазарлъците за властовите позиции по времето на кабинета на Пламен Орешарски мястото е дадено на скандалния тандем Мирослав Николов и близката му съратничка Виолета Александрова (тема, която в. "БАНКЕРЪ" следеше с подробности).


Грудев е специализирал Европейско сътрудничество в Wageningen Business School, Холандия. Тъй като 34-годишният специалист по земеделие е работил изключително и само в държавната администрация, той няма и собствен бизнес, установи проверка на в. "БАНКЕРЪ". За краткото време, когато управляваше фонда, името му изплува в публикация на информационния интернет сайт "Биволь", който съобщи, че във визитката му било записано, че е доктор на науките към Юридическия факултет на университета Robert Schuman в Страсбург, Франция, но това не отговаряло на истината. По-късно в официалната му биография беше уточнено, че е докторант.


На първо място Грудев смята да продължи изпълнението на Общата селскостопанска политика и да бъдат решени всички спешни и неотложни задачи, за да може страната ни да се възползва от европейската солидарност както по мерките на Първия стълб, така и по схемите на Втория стълб. Той иска в следващите месеци да бъдат положени основите на едно стабилно подпомагане на земеделието у нас, като за това щял да разчита изключително на браншовите организации на сектора и се надява да получи тяхната подкрепа. Земеделският министър обеща до две седмици да бъде направен анализ на състоянието на министерството, но все още било рано да се говори за кадрови промени във ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във