Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Васил Грудев е новият шеф на Държавен фонд "Земеделие"

Васил Грудев е новият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Той беше заместник-изпълнителен директор на ДФЗ в периода 2011 – 2013 г., когато начело на фонда бе Румен Порожанов. Грудев е и бивш заместник-министър на земеделието и бивш служебен министър, в момента съветник по еврофондовете при министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

По-рано през деня шефът на фонда Живко Живков депозира оставката си. Той е написал заявление до министъра на земеделието Десислава Танева, с което моли да бъде освободен "поради лични причини, с цел запазване на имиджа и моралната стойност" на ведомството. Оттеглянето му се случва на фона на арестите на петима служители на фонда, аферата с къщите за гости и загубените евросредства по програмата за рибарство.

От ресорното министерство обясниха, че днес ще бъде свикано извънредно заседание на УС на фонд "Земеделие". Ще бъде сменен и заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов, който има повдигнато обвинение от прокуратурата във връзка с дружества на Миню Стайков.

Тезата на прокуратурата е, че фирмите на Стайков са получавали неправомерно европейски пари за развитие на селските райони. Цитираната от обвинението сума е в размер на 1.8 млн. лева.

Баща на Калоян Костадинов е председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който твърди, че синът му не се познава със Стайков и не е получил от него луксозен автомобил. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във