Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВАСИЛ БОЖКОВ НАСОЧИ ПОГЛЕД СИ КЪМ ИЛИЯНЦИ?

Раят за куфарната търговия Илиянци скоро ще стане частен. Такива поне са намеренията на Агенцията за приватизация и на четирите фирми, които подадоха оферти за раздържавяването на свободната за алъш-вериш зона. Предложенията бяха отворени в петък (8 юни), като бе съобщено, че работната група на АП ще представи становището си по тях до края на другата седмица. Едва след това ще има решение дали ще се избере ексклузивен купувач, ще се прави шортлиста на най-добрите оферти или преговорите ще продължат по друга схема.
Апетитите на разноликите кандидати са съвсем оправдани. Доходите от отдаваните под наем търговски площи от Стоков базар Илиянци не са малки, а и лесно могат да се скрият от данъчните. Защото клиентите на собствениците на складовете по правило също не изгарят от желание да излизат на светло. Направят ли го, стоката им ще стане неконкурентоспособна.
Бъдещият купувач вероятно ще има и странични ползи от настаняването си в обителта на сивата ни икономика. В Илиянци действа и главната борса за данъчни фактури. На всеки квадратен метър пред портала на комплекса има поне по двама мургави братя, които ги предлагат на желаещите срещу символична сума. Да не пропускаме и стотиците пришълци от двете ни западни съседки - Македония и Югославия, чиито автобуси обсаждат всеки уикенд паркинга пред входа на нашенската търговска Мека.
Тези благини явно са очаровали фирмите, които в четвъртък, 7 юни, подадоха оферти за приватизацията на 79% от капитала на засега 100% държавния Стоков базар Илиянци. Първоначално сред кандидатите направи впечатление ВАИ холдинг, който закупи информационен меморандум. Съдружници в него са известният Георги Илиев - брат на убития основател на ВИС Васил Илиев, както и неговият съратник Николай Цветин. Впоследствие обаче холдингът не подаде оферта.
Любопитно е участието в преговорите на пловдивския Търговски център Тракия АД. Комплексът в едноименния квартал на панелките стана 100% частен през април 2000 година. Негов собственик е местното РМД Тракия приват 2000. По това време дружеството придоби и Информационно-изчислителен център в Града под тепетата. Цената, на която бяха закупени 80% от него, бе едва 50 хил. щ. долара. Очевидно Пловдив се е оказал тесен за размаха на РМД-то, оглавявано от дамското трио Десислава Белева, Ивелина Салтова и Недялка Пашова. Затова сега те са се устремили и към Илиянци.
Вторият претендент - Дикарт ООД, е регистриран през 1999 г., а капиталът му е само 5000 лева. Собственици на фирмата са кипърската офшорка Дикскарт лимитед и Васил Иванов Михайлов. Информационната система Дакси сочи, че лице със същите имена е изпълнителен директор на бургаското дружество Пиргосплод, което е бургаският аналог на Илиянци. Същият е и представител на неотдавна приватизираната столична общинска фирма Хранителни стоки. Очевидно Михайлов не е чужд на бизнеса с отдаването на търговски площи.
Още една фирма с чуждестранно участие ще се пробва в наддаването. Едноличен собственик на Вилди ООД е регистрираната в Люксембург Фърст инвестмънт интернешънъл С.А.. У нас дружеството се ръководи от Любка Стоянова. Тя е управител на Вабо-1 - фирма, която е притежание на шефа на Нове холдинг Васил Божков.
Четвъртият кандидат за покупката на базата в Илиянци е софийското дружество Ей И Ай ООД. Предполага се, че то е регистрирано неотдавна, защото името му още не се е появило в Държавен вестник.
Според публикуваните условия за провеждането на преговорите с потенциалните купувачи, от тях се иска да представят доста сериозна документация. Левон Хампарцумян и сътрудниците му ще оценяват офертите не само според цената и бизнеспрограмата за не по-малко от три години, но и според опита на кандидатите. А това отваря една скромна вратичка за субективно тълкуване на предложенията или най-малкото за съмнения в безпристрастността при определянето на печелившите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във