Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Вашингтон ни предлага F-16 за 2.2 млрд. лева

Американската оферта за осем изтребители F-16 Block 70 е в размер на 2.2 млрд. лева. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов пред репортери в Брюксел.

В началото на седмицата американското посолство в София съобщи, че е внесло проектодоговор за сделката, но не назова сумата по нея. Стойността ѝ отсъстваше и от съобщението на Министерството на отбраната. Както "Банкеръ" вече писа, правителството бе оценило сумата от 2 млрд. лв. като "приемлива". Това число последователно бе споменато и от военния министър Красимир Каракачанов, и от финансовия Владислав Горанов.

Българският парламент даде мандат на министрите да похарчат 1.8 млрд. лв. за осемте самолета, но впоследствие им разреши да се отклонят от тази сума. Ако от "Дондуков 1" не успеят да постигнат отстъпка от САЩ, страната ни ще надплати 400 млн. лв. от първоначално одобрената сума.

Засега очакванията са за военната техника да бъде платено на куп, въпреки че в проекта за инвестиционен разход, одобрен от парламента, бе записано, че България трябва да се издължи разсрочено -  в рамките на деветгодишен период. Преди седмица министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България едва ли ще успее да договори плащане на вноски и че има възможност да плати и наведнъж. За да бъде завършена сделката ведомството на Горанов емитира две емисии ДЦК – 10.5 и 20-годишни облигации от по 200 млн. лева. Общият обем нов дълг, който държавата пое от вътрешния пазар, е 300.6 млн. лева. Предстои проектодоговорът със САЩ да бъде одобрен от Министерския съвет и предложен за ратификация в Народното събрание, като не е изключена и актуализация на бюджета.

Като цяло идеята на военното министерство е на по-късен етап да закупи още 8 изтребители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във