Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ВАС вади собствениците на "Ефбет" от списъците "Магнитски"

Боян и Цветомир Найденови

Дни след като разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от т. нар. разширен български списък след санкциите по закона „Магнитски“, Върховният административен съд (ВАС) нареди същото и за брат му Боян Найденов - собственици на хазартната верига "Ефбет".

Още от самото начало Найденови настояват да бъдат извадени от т. нар. разширен списък по „Магнитски“, тъй като от близо 2 години са прекратили всякаква свързаност със санкционирания от САЩ Васил Божков, припомня правният портал "Лекс".

Върховните съдии казват, че са представени доказателства, че Боян Найденов е „прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ“. И също като по отношение на брат му Цветомир Найденов, ВАС констатира, че данни за това има и в Търговския регистър, установено е и от проверка на дирекция „Правно-нормативна дейност” на МВР.

Както "Банкеръ" неведнъж писа, на 2 юни американското министерство на финансите наложи санкции за "сериозна корупция" на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков по силата на глобалния закон "Магнитски".

Дни по-късно служебното правителство изготви т.нар. "черни списъци", в които бяха включени лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от САЩ. В т.нар. "черни списъци" влязоха всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Както и всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол на дружествата, свързани с Божков, Пеевски и Желязков през последните пет години.

В началото на юли обаче Върховният административен съд спря изпълнението на т.нар. черни списъци, а Министерският съвет обжалва решението на магистратите от ВАС. Обявената от служебното правителство цел на тези списъци бе да се минимизира възможността български банки и фирми да попаднат под ударите на американските санкции. Впоследствие се разбра, че са запорирани банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, а банките прекратяват настоящите и бъдещите си взаимоотношения с тях. 

В началото на 2020 г. държавата се задейства срещу намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, именно след сигнали от бившите му бизнес партньори и собственици на "Ефбет" братя Найденови за 700 млн. лв. неплатени такси към хазната от хазартните му компании.

Срещу Божков бяха повдигнати редица обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, както и за подбудителство към убийствата на четири лица и за изнасилвания. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във