Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВАС пресече мераците за застрояване на парк „Бачиново“

Полукметът на Благоевград Румен Томов се провали в опита си да обслужи близката си фирма "Универсал Строй Консулт"

S 250 a0608e49 9973 4807 9ecc fcd55b04e67b

Скандалните опити на полуотстранения кмет на Благоевград Румен Томов да облагодетелства близки  фирми  с достъп до терени за строителство в парка , удариха на камък. За това допринесе и Върховният административен съд  със  свое решение, прието тези дни.

Още в началото на лятото в. Банкеръ“ в публикацията си „Бетонджии точат зъби за парк "Бачиново" алармира за опитите на Томов да „реанимира“ един от най-скандалните проекти в града от последното десетилетие. Той е на фирма „Универсал строй консулт“ ООД и предвижда върху тенис кортовете в парк "Бачиново" трябваше да бъдат построени "жилищни сгради за постоянно обитаване, хотелски комплекс с ресторант, спа център, плувен басейн, тенис кортове, надземни и подземни гаражи”.

Скандалът с мераците на Томов тихичко  да пробута документите, чрез които да бъде реализиран „планът“ за  застрояването на тенискортовете в благоевградския парк, преля търпението на общинските съветници в града и те гласуваха мораториум за застрояване на паркове и зелени площи в Благоевград, с който сложиха прът в колелата на „бетонджиите“.

Разбира се инвеститорската фирма, не се предаде без бой и се впусна в съдебни дела, чрез които се опита да ликвидира „пораженията“ от гласувания мораториум.

Тази седмица обаче стана ясно, че Върховеният административен съд е отсвирил мераците на "Универсал Строй Консулт"  да събори  забраната за застрояването на парка.

Определението на върховните магистрати не подлежи на обжалване и реално потвърждава решението на Административен съд-Благоевград, който вече забрани на близката до властта в града фирма да бетонира емблематичния за благоевградчани парк Бачиново".

Тук е моментът да се  припомни , че този „апетит“ на дружеството не е от вчера.Идеята му е пресечена  още в зародиша си и  от предишния градоначалник Атанас Камбитов,  и от предишния общински съвет на Благоевград.

Но най-вероятно заради ангажименти по време на битката за кметския стол през миналата есен, още през пролетта Томов реанимира този проект, като даде  нов живот на отхвърления преди години подробен устройствен план.

Работата обаче бързо се размириса. А  играчите в този провален водевил не са случайни.

Самата историята на придобиването на този имот, разположен на 18 дка в парка е илюстрация на нашенското разбиране за сътрудничество между властта и бизнеса.  Фирмата е собственост на строителните предприемачи Георги Ганджов, Петър Парашкански и Чавдар Узунов. Те получават апетитния терен в парк „Бачиново“ в далечната 2006 г. - по изпитаната и модерна за онова време схема на замени, иронизирана като  "кон за кокошка".

Тогавашният кмет на общината - тъмночервеният  Лазар Причкапов (първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Благоевград  от 1983 до 1988 г., член на ЦК на БКП - от 1981 г. до 1989 г., изхвърлен от БКП, защото се обявява срещу свалянето на Тодор Живков, кмет на Благоевград между 2002 и 2007 г.) Та кметът  се захваща  да решава жилищния проблем на новосъздадения Административен съд  в Благоевград.И го  настанява в .... сградата на съществуващ търговски център.

Честта на бъде домакин на административния храм на Темида се пада на "Универсал строй консулт" ООД, която предоставя на магистратите един етаж от МОЛ „Възраждане“. Срещу този свой жест  фирмата получава 18 "зелени" дка насред паркова зона "Бачиново", върху които има седем тенис корта и една административна сграда. Без да се спираме на очевидната стъкмистика в оценките на двата имота, не е лошо да споменем и кои точно са участниците в тази  "комбинация". Както и за топлата връзка на строителните бизнесмени с бившата червена номенклатура.

Управителят на „Търговски център Възраждане" ООД - Валери Гюров, е братовчед на БСП-градоначалника Костадин Паскалев, наследил Лазар Причкапов в общината. Съсобственик в „Търговски център Възраждане" ООД е Мариана Добрева. Освен, че е сестра на видния деятел на   БСП - Кирил Добрев, тя дълго време беше дясна  ръка на  президента  Георги Първанов. Според слуховете - и за една бройка не станала  негова снаха. Другият съсобственик е  Ангел Гераксиев - бизнесмен от Гоце Делчев и бивш председател на Общинския съвет в Благоевград - пак по линия на БСП.

На 28 февруари 2011 г. Общинският съвет приема новия Общ устройствен план на Благоевград. Минава и елегантният  похват за   "наши хора": ОУП дава възможност за развитие на зоните за отдих и туризъм в местностите "Картала”, “Добро поле”, “Бачиново”, “Бодрост” и “Септемврийче”. За отрицателно време "червеното" ООД успява да се сдобие с всички необходими документи, сред които и становище на Районната инспекция по околна среда и води (РИОСВ), че имотът не попада в защитена територия и не се нуждае от ОВОС.

На 22 юни 2011 г. тогавашният кмет Костадин Паскалев издава заповед, с която разрешава изработването на Подробен устройствен план (ПУП), защото 18-те декара се намирали в курортна зона. "Червеното" ООД вади и останалите необходими становища - от пожарната, от  "ВиК" и т.н., с които „бетонират“ безпроблемното бъдеще на разрешителните за строеж.

През октомври 2011 г. обаче мандалото хлопва : БСП губи местните избори, а от покровителите на това „начинание“ вече не зависи нищо.

На 29 януари 2013 г. Общинският експертен съвет по устройство на територията отказва да задвижи процедура за одобрение на подробния устройствен план. А новият по това време кмет Камбитов е категоричен, че такъв ПУП няма да се прави, а в парка  няма да има търговски комплекс. Общинският съвет налага и мораториум върху строителството в зелени площи.

Миналата година на хоризонта се появява нова надежда - на кметския стол сяда Томов, който запретва ръкави да реши "проблема".

И за малко да успее...

Сега, обаче пак ще се чака .....да се появи  следващият  услужлив кмет.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във