Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ВАРНЕНСКА КОРАБОСТРОИТЕЛНИЦА ПАК НА КРЪСТОПЪТ

Независимо от съставянето на правителствена работна група за Варненска корабостроителница законовите възможности за допълнително протакане на сделката за продажбата на нейните активи се увеличават. По думите на синдика й Димитър Смиленов, мениджърите на английската компания Камел Леърд, избрана през август миналата година за изпълнител на оздравителния план на предприятието, се гласят да се захванат с практическата му реализация. Както в. БАНКЕРЪ писа неведнъж, британската компания също бе обявена в несъстоятелност и в момента тече разпродажба на притежаваните от нея имоти. Спасяването на Камел Леърд предполага дружеството да се освободи от всички свои ангажименти, а далеч не да поема нови отговорности. Затова, смятат експерти, по-добрият вариант е откупуването на плана за Варненска. Такова желание обаче засега са проявили единствено мениджърите на английската фирма.
Подобна промяна би нарушила и клаузите на одобрения от кредиторите на завода в морската ни столица оздравителен план, защото се подменя лицето, което ще купи варненските докове. Това пък създава идеални предпоставки за съдебни атаки. Според синдика Смиленов, някои от кредиторите, които и без това бяха недоволни от параметрите на плана, вече са изказали намерението си да продължат битката. Едно евентуално дело срещу рокада на изпълнителя му ще започне наново във Варненския окръжен съд, ще трябва да премине през тамошния апелативен съд и да приключи на трета инстанция във Върховния касационен съд. Тази процедура със сигурност ще отнеме поне още една година, а и този път недоволните кредитори ще имат напълно реалния шанс да постигнат целите си.
Оздравителният план за Варненска корабостроителница бе атакуван от Български морски флот, Централна кооперативна банка, фирмата Делфин 1 и др. пред всички възможни инстанции. През септември се очаква Върховният касационен съд да обяви окончателното си решение.
Изглежда, че всичко сега е в ръцете на оглавяваната от Румен Беренски спасителна работна група. Експертите в нея могат да инициират законодателна интервенция, която най-после да даде възможност да започне строителството на кораби във Варна. През седмицата групата осъществи срещи със синдика Смиленов, с големите кредитори на завода, както и с част от потенциалните му купувачи, които само чакат окончателния провал на плана на Камел Леърд. Сред тях са двама американски инвеститори, за които лобира посланикът на САЩ у нас Ричард Майлс, шведската Фисон инвест и гръцка фирма. Това означава, че при изчистване на съдебните проблеми и нова процедура за продажбата на активите на Варненска корабостроителница можем да очакваме сериозно наддаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във