Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Варна влезе в топ 10 на европейските региони на бъдещето

Варна влезе в Топ 10 на малките европейски региони на бъдещето 2020/21 по показателя ефективност на разходите, съобщиха от пресцентъра на общината. Класацията е на Отдела за чуждестранни инвестиции на "Файненшъл таймс", който публикува списък на европейските градове и региони на бъдещето за 2020/2021.  В тази категория Варна е в компанията на други пет български региона - Русе, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Софийска област.

Докладът потвърждава позицията на водещите български икономически центрове, като място с потенциал за развитие на информационните технологии и иновациите. Както е известно, Варна и Пловдив са водещите центрове за развитие на ИКТ сектора в България след София-столица.

Варна се характеризира със сравнително високи нива на заплати в сектора на услугите, което е резултат както от високия дял на студентите и успешното развитие на висшите училища, така и от относително добрата обща динамика на местната икономика, създаваща добре платени работни места.

Ва̀рна е най-големият град в Североизточна България, разположен по бреговете на Черно море и Варненското езеро и е административен център на едноименните община и област. Той е най-големият град в Северна България и по българското Черноморие. Населението на града се изчислява на около 336 505 души, което поставя Варна на трето място в България (след София и Пловдив). Варна е известна и като "морската столица" или "лятната столица на България" и е важен туристически и просветен център, както и изходна точка за курортите по Северното Черноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във