Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Варна няма да ползва вода от язовир "Камчия", за да спаси Бургас от водна криза

Емил Димитров

"Водна криза в Бургас няма да има. Образно казано Варна ще се лиши от водата на язовир "Камчия", за да прояви солидарност към Бургас. Няколко месеца водата, неизпратена за Варна, ще отиде към Бургас“. Това обяви екоминистърът Емил Димитров след спешна среща с местната власт в Бургас.

До 20 февруари  трябва да бъде направен довеждащ водопровод, който да осигури резервно водоснабдяване на Бургас, уточни министърът. За да бъдат изпълнени в срок процедурите, областната управа в града ще обяви бедствено положение.

10 километра водопреносна мрежа трябва да бъде изградена, за да се свържат язовирите „Ахелой“ и „Порой“ към деривация-Бургас. Това се налага заради критично пониженото ниво на язовир „Камчия“, от който се снабдява с питейна вода голяма част от Бургаска област.

Междувременно град Варна ще се захранва с вода от деривация „Китка“, тоест ще бъде включена към резервен водоизточник. Цената на водата във Варна няма да се повиши, увери министър Димитров.

На срещата е решено още да се прехвърли собствеността върху два язовира –„Ахелой“ и „Порой“, от Министерството на земеделието и храните на областната управа, за да започне авариен ремонт. Целта е двата водоизточника, които сега се използват за напояване на земеделските площи, да се включат за резервно водоснабдяване на Бургас.

„Ще резервираме вода в язовир „Порой", която да стигне за още няколко месеца. И разбира се, ще приведем в изправност „Ахелой“, обясни Димитров.

По думите му, ако язовирите преминат в разпореждане на областния управител, водата ще бъде по-евтина.

През бюджета на „Български ВиК холдинг“ ЕАД е осигурено финансиране за свързване на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас, съобщиха малко по-късно от Министерството на регионалното развитие.

Спешна работна среща в Бургас беше свикана, след като министърът на околната среда и водите обяви в петък в парламента, че градът е изправен пред сценарий „Перник 2“. По-късно обаче Емил Димитров увери премиера Бойко Борисов, че криза с водата няма да има.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във