Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Варна и Ливърпул си партнират за насърчаване на иновативни индустрии

Много британци са избрали Варна и района за свой дом.

Варна е вторият извънстоличен град, в който посланикът на Великобритания у нас Н. Пр. д-р Роб Диксън прави официално посещение, след връчване на акредитивните си писма, съобщиха от общината. 

По време на разговорите кметът Иван Портних е запознал своя гост с проектите за развитието на Варна – с потенциала на образователната система, като част от визията „Варна - Град на Знанието“, с идеите за преместване на пристанищната инфраструктура и социализирането на освободената територия, с изграждането на нова индустриална зона. Подчертана е и добрата логистика на морската столица, тъй като Летище Варна поддържа 31 целогодишни дестинации. Варна поддържа много добри контакти с Ливърпул, а делегация от морската столица е била запозната на място с модела на Квартала на Знанието (The Knowledge Quarter) - за насърчаване на иновативни индустрии чрез развитие на образованието и науката. Специално внимание е било отделено и на интегрирането на местното пристанище в градската среда.

Посланик Роб Диксън е изразил задоволство от добрите взаимоотношения между България и Великобритания и е казал, че част от работата му се изразява именно в създаването на партньорства. В разговорите са коментирани и въпроси, свързани с екологията и чистотата на въздуха. Посланикът е запознал кмета с приоритите на Великобритания по повод 26-та конференция на Обединените нации за климатичните промени, която ще се проведе в Глазгоу през 2021 година. Кметът Иван Портних е отбелязал мерките в тази посока - общината има инфраструктурни решения за намаляване на вредните емисии от автомобили, подменен е състава на автобусите от градския транспорт, осигурени са условия за стимулиране на електромобилите в синята зона, работи се и по проект за осигуряване на алтернативен транспорт, на финала е и проект за нова пречиствателна станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци".

Посланикът е сподели, че разбира защо толкова много британци са избрали Варна и района за свой дом и е благодарил на кмета и общината за сътрудничеството при смяната на документи от британски граждани. Отбелязан е бил и факта, че стотици британски студенти учат във Варна.

През първото полугодие на тази година, което съвпадна с епидемията от коронавируса, има спад и в износа, и във вноса между двете страни. Стокообменът е на стойност 933.2 млн. лева. Въпреки това може да се каже, че бизнес отношенията не са прекъсвани. През юли и август съответно по 1686 и 1050 британци са били България със служебна цел.

Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове.

През август 16 147 британци са били в България при 13 821 през юли. А три пъти повече са посетилите страната ни с цел екскурзия и почивка - 2599. 

През ноември България традиционно участва в най-голямото световно туристическо изложение във Великобритания - World Travel Market, което е добра стъпка преди зимния сезон.

 

Ливърпул 

(Liverpool) е град в Северозападна Англия, разположен от северната страна на естуара на река Мъри, която е плавателна. След десетилетия на икономическа криза, едва през 90-те години на миналия век в Ливърпул започва оживление поради успешната замяна на традиционните индустрии с дейности в областта на информационните технологии, биотехнологиите и финансовите услуги.

Градът е административен център на графство Мърсисайд. Населението му е около 800 000 души.
В града се развива успешна корабостроителна дейност, а на пристанището ежедневно акустират множество търговски кораби.

Централната гара на Ливърпул "Лайм Стрийт" по време на построяването се (1867 г.) е била най-голямата в света. "Албърт Док" е построен през 1846 г., когато пристанището на града е било световен лидер, и се използва до 1972 година. През следващото десетилетие е реконструиран в бизнес и културен център.

Изключително ефектни са трите сгради в района на пристанището:


  • Сградата на пристанището, построена 1907 г.

  • Сградата на параходството "Кунард" - в стила на италиански дворец, построена 1913 г.

  • Сградата "Ливър", изградена като централа на дружеството "Роял Ливър" (1910 г.), висока 97 м, на върха ѝ е поставена медна скулптура на птицата ливър (5.5 м), която е символ на града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във