Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валидаторите в столичния градски транспорт ще заработят до края на месеца

Тикет системата на столичния градски транспорт е готова и до края на месеца ще заработят валидаторите в наземния транспорт. Това обяви директорът на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

Той демонстрира пред репортери една от функциите на системата – закупуване на билет с банкова карта или смарт устройство. Валидаторът издава билет за еднократно пътуване и при достигане на сумата от 4 лева, се таксува дневна карта и повече пари не се изтеглят.

Контрольорите ще проверяват дали е осъществено заплащане като на специални устройства се чекира картата, с която е извършено заплащането на услугата.

Дилчев посочи, че Столичният общински съвет тепърва ще трябва да реши дали таксуването ще стане на база време, или ще е на база изминато разстояние.

В момента пътниците в столичния градски транспорт изпитват сериозни затруднения. С оглед на противоепидемичните мерки, шофьорите в превозните средства не продават билети. Контрольорите - също. Сега пътниците могат да бъдат глобявани, ако не са закупили билет предварително от обособените за това места. В първите работни дни след празниците системата на ЦМГ пък се срина. Билети нямаше, а пред будките за за продажба на превозни документи се извиха опашки.

Директорът на ЦМГ подчерта, че водачите няма да предлагат билети, докато епидемията на отслабне. "За тези, които пътуват редовно, предлагаме абонаментни карти със срокове 1, 3 и 6 месеца и годишни. За над 90% от столичани това е предпочитаният начин за пътуване", каза той, напомняйки и че през мобилното приложение mpass може да се купи дневна карта за 4 лв.

"Ако пътувате инцидентно, разходете се 1 път до бюро на ЦГМ, до пункт на „Български пощи“, до пункт на Тотализатора, до нашите 209 дистрибутора и си купете 5-6 билета, с които да пътувате инцидентно. Ако пътувате редовно, решението е едно – абонаментна карта", отбеляза Дилчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във