Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валери Симеонов за туристическия сезон: "Назначавайте всичко, което мърда"

На днешното заседание на Министерски съвет бе приет правилникът за трудова миграция. Така представители на българската диаспора от Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини и бившите съветски републики ще могат да бъдат наемани на нашия трудов пазар. Предстои Народното събрание да гласува законопроекта. Това обяви вицепремиерът Валери Симеонов след днешното редовно заседание на кабинета.

Той подчерта, че така ще бъде спасен летният туристически сезон. Вицепремиерът обясни, че липсват кадри и ако не бъдат наети хора отвън, ще се наложи пиколото да е и сервитьор и камериер. 

"Девизът на сезона е "Назначавайте всичко, което мърда". Това е начинът държавата да помогне на бизнеса", коментира Симеонов.

Той бе категоричен, че чуждите работници няма да вземат хляба на българите, защото недостигът на кадри е огромен. Симеонов обясни, че с между 4000 и 6000 души са сключени предварителни договори, те имат необходимата квалификация - училища и курсове, и се очаква да пристигнат да започнат работа. 

"Ако бъде нарушено българското законодателство, виновните ще понесат последствията си. Ще бъдат правени непрекъснати проверки", обясни вицепремиерът. 

По аналогия на Великата китайска стена Симеонов шеговито назова оградата по границата с Турция "Великата българска ограда". Вицепремиерът каза още, че другата седмица ще организира посещение с хеликоптер за журналисти, които да видят съоръжението и да се убедят, че става въпрос за "изключително инженерно съоръжение".

Симеонов коментира и думите на бившия си съпартиец Велизар Енчев, който го обвини, че фирми на Обединените патриоти сторят оградата по границата. 

"За 62 години се гордея, че съм изградил своето честно и почтено име. Ако някой се опита да го опетни, ще се срещнем в съда. Господинът, чието име не искам да споменавам, твърди, че в изграждането на оградата по границата с Турция участват фирми на Патриотичния фронт, трябва да каже кои са тези фирми", коментира Валери Симеонов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във