Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валери Симеонов: Вторият лифт ще работи без печалба

Вицепремиерът Валери Симеонов прогнозира, че вторият лифт над Банско няма да носи печалба на инвеститора, а зад изграждането му няма бизнес интерес. 

"Никой не може да помисли по най-логическия начин, че тези хора инвестират във втория си лифт само за да подобрят условията на тези хора, които чакат. Откъде да дойде приходът им?! Обемът на посещаващите този курорт ще е един и същ", обясни тезата си Симеонов.

По думите му при 3 часа изчакване на опашка за лифта сега, с втори лифт тя ще се съкрати, но клиентите ще изчакват час и половина. Така еднакъв брой скиори ще купят еднакъв брой лифт-карти, но ще се спускат повече пъти.

"Защо винаги трябва да разсъждаваме в черен сценарий? Няма балъци да инвестират в 48% от планината, няма и в 8% желаещи да инвестират... Не взимам позиция в подкрепа на концесионера, а на националния интерес", коментира вицепремиерът пред БНТ.

Симеонов подчерта, че се е ангажирал пред компанията да осигури най-кратките срокове, така че този проект да се реализира час по-скоро.

Според вицепремиера зад съпротивата срещу промяната в плана за управление на националния парк "Пирин" стои заговор и бизнес интереси на сдружения на алпийски курорти, които не били заинтересовани България да развива зимните спортове.

Причината е, че сега Банско е в топ-а на европейските курорт и представлява интерес за европейските туристи. "Трън в очите им сме", заяви Валери Симеонов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във