Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валери Симеонов: Държавата не може да меси в сделката за ЧЕЗ, но интересно защо няма дялове там

Сделката за продажбата на ЧЕЗ е изненадваща. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в парламента.

"Нямам представа каква е тази фирма, не съм я чувал. Това е пазар, колкото и крупна да е сделката, тя е между два търговски субекта, няма никакво основание държавата да се меси. Ако фирмата има някакви дългове и закононарушения, ДАНС може да се намеси. Регулаторите са на ход, дотолкова доколкото трябва да издадат одобрение, но ако нямат основание, не могат да не одобрят сделката", обясни Симеонов.. 

Той подчерта, че не може да се очаква държавата да се меси в такива частни сделки, по-скоро интересен е въпросът защо държавата няма никакви дялове в тези дружества и не може да влияе върху едни такива сделки.

Вчера бе съобщено, че надзорният съвет на чешката електроенергийна компания CEZ дава предварително одобрение за продажбата на останалите активи на компанията в България. Според чешки медии купувачът е българска компания "Инерком груп".

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Фрмата притежава три фотоволтаични парка у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във