Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валентин Златев вече не е част от "Лукойл-България"

"От 10 август тази година Валентин Златев не е част от Надзорния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“, e показaла справка в Търговския регистър. 

От пресцентъра на компанията са потвърдили, че той вече не е заема и тази позиция. И са уточнили, че Златев е излязъл от компанията. Към момента няма информация дали той сам е решил да се оттегли, или е отстранен. 

На 19 април 2019 г. Златев беше назначен за председател на Контролния съвет на "Лукойл-България". Тогава той освободи поста на генерален директор, а длъжността пое Булат Субаев и я заема до днес".

От известно време тази блага вест циркулира из публичното пространство и води след себе си вълна от лайкове, задъхани коментари и прогнози, пред които световната конспирация е някаква детска приспивна песен.

Ако се абстрахираме от въпросите "Защо окончателното отстраняване на Валентин Златев от българската империята "Лукойл" стана публичен факт с едномесечно закъснение?" и "С какво тази рокада ще облекчи съдбата на милионите български шофьори?", на преден план се появява друга питанка: "По силата на каква логика половината от въпросната блага вест е истина, а другата половина е папагалско рецитиране на умишлено подхвърлена полуистина?"

Вярно е, че от 10 август 2020 г. Валентин Златев не е член на Надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Но изобщо не е вярно, че преди година и половина той е бил генерален директор на "Лукой-България", след което е свален и преназначен на поста "Председател на Контролния съвет на дружеството".

Обяснението е елементарно: от регистрирането му през лятото на 1998 г. до наши дни, "Лукойл-България" е еднолично дружество с ограничена отговорност, т.е. ЕООД. А според Търговския закон, този тип фирми са с изключително опростена структура - собственик и управител. Нищо повече.

Същата работа е и с диагнозата, според която Валентин Златев вече не е част от "Лукойл". Аргументът е като косвено доказателство, но с обратен знак - уж го има, ама го няма. Справка - Търговският регистър, но... в партидата на Сдружение "Българска петролна и газова асоциация". Където - към днешната дата, като член на Управителния съвет - девети по ред, черно на бяло си пише следното: "ЛУКОЙЛ-БЪЛГАРИЯ" ЕООД - представлявано от Валентин Василев Златев, ЕГН 651208..., ЕИК/ПИК 121699202, Държава: БЪЛГАРИЯ".

Колкото до евентуалните основания за шкартирането на Златев, те също изглеждат не дотам изкусурени:

- през 2019 г. той бе обвинен, че е лобирал за текстове в Закона за горивата;

- в началото на май т.г. компанията обяви, че може да спре работа, заради готвени промени в Закона за акцизите и данъчните складове;

- създаването на Държавната петролна компания и влизането на държавата в пазара на горива на дребно е прецакала монопола на руснаците;

- през юни т. г. Златев е разпитан от Специализираната прокуратура, с което е отворил вратите към най-ревниво пазените "интимности" на руснаците;

- Златев се е срещал с Корнелия Нинова и Васил Божков, което си е вреден "олигархичен" компромат по адрес на "Лукойл";

- заради Златев, лидерът на „Да, България” и съпредседател на „Демократична България” Христо Иванов е изпратил отворено писмо до Министерството на финансите, с което иска НАП да влезе в "Лукойл" и да извърши тотална проверка за укрити доходи, неплатени данъци и ДДС-афери.

Кое ни кара да се съмняваме, че това е истинската истина? Ами просто е - каквото и да се случва у нас, то е нищо в сравнение с онова, което се случва в Русия от 30 години насам. И след като Вагит Алекперов е успял и продължава да успява там, дали нещо може да го уплаши тук?

Facebook logo
Бъдете с нас и във