Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Валентин Николов: Прави се опит за овладяване на енергетиката

Освобождаването ми като директор на Българския енергиен холдинг има за цел овладяване на холдинга и енергетиката, а зад него се крият икономически и политически причини. Това заяви Валентин Николов. По думите му това било нов опит от „същите персони“ за превземане на холдинга.

На извънредно заседание в понеделник новоназначените от енергийния министър Андрей Живков членове на БЕХ са решили да освободят от поста единия от двамата изпълнителни директори - Валентин Николов. Дружеството вече да се ръководи само от Иван Андреев. "Няма мотиви за отстраняването ми. Намериха нов начин за овладяване, като горе-долу същите персони са сложени в увеличението на борда на БЕХ. Има опит за овладяване на енергетиката, това е факт", каза Николов.

През лятото съдът спря освобождаването на ръководството на БЕХ. Според бившият директор сега се прави нов опит за отстраняването му чрез промени в устава на холдинга. По думите му той разбрал впоследствие, че е решено да не бъде директор и обжалва протокола за освобождаването си. „Печалбата на БЕХ е 6-7 пъти по-голяма - 722 милиона лева. Откъдето и да погледнете, холдингът се развива много добре", каза той. Според него две са причините за отстраняването му – икономически, които целят овладяването на БЕХ, и политически, свързани с факта, че е бил депутат от ГЕРБ.

Той коментира и отстраняването му от поста директор на АЕЦ „Козлодуй“. Обяснението ми е, че Асен Василев, който през 2013 г. беше служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма, е бил подведен от недоброжелатели, но впоследствие признал, че няма нарушения и Николов е прав.

За искането на бизнеса за оставки в ръководството на БЕХ заради високата цена на тока Николов каза, че индустрията е в правото си да иска евтино електричество, но у нас дефицит няма за разлика то други страни в региона, въглищните ни централи работят, а холдингът е търговско дружество и не е отговорно за проблемите, които визират производителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във