Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ваксинираните пенсионери ще получат еднократно по 75 лева

Всеки пенсионер, който реши да се ваксинира срещу COVID-19 в следващите месеци или вече се е ваксинирал с три дози, ще получи еднократна добавка от 75 лева към пенсията. Това обяви премиерът Кирил Петков. Той направи изявление пред медиите по повод новите икономически стимули за ваксинация. Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка, увери Петков. Програмата отваря от началото на януари до 30 юни.

Пенсионерите, които не са ваксинирани въобще, ще получат по 75 лева, ако си поставят първа доза през следващите месеци. Ваксинираните с две дози ще получат добавката, ако си поставят трета доза. Вече ваксинираните с три дози ще получат по 75 лв., когато тръгне програмата.

"Надеждите са, че ако до началото на февруари ваксинираме допълнително 300 000 души над 65 години, това би трябвало да облекчи и възможността за запълване на болниците в следващата ковид вълна с един много осезаем процент", каза министър-председателят. Това ще бъде доброволна мярка, съпроводена от силна информационна кампания. "Започнахме много агресивна кампания, за да информираме българските граждани за всички митове за ваксините, които не са верни", поясни Кирил Петков. Той даде пример с твърденията, че ваксините влияят на бременността, че има много странични ефекти или пък е нова технология.

Всеки има отговорност върху собственото си здраве, посочи премиерът. Той обаче подчерта, че от индивидуалните решения на всеки един от нас зависи дали в следващите месеци отново ще имаме препълнени болници, дали държавният бюджет ще харчи много пари за лечение на ковид пациенти, дали хора с други болести ще могат да отидат до болниците, дали децата ще могат да учат свободно и дали нашите близки ще бъдат здрави. 

Петков предупреди, че ако ниският процент на ваксинация у нас се запази, докато европейските ни партньори вече са с висок брой ваксинирани, има опасност да намалеят приходите ни от туризъм. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във