Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ваксинацията е в голяма помощ на туризма, смята Николова

Мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките, каза министърът на туризма.

Дали ще бъда с качулка, или не зависи от времето, но аз ходя по местата за настаняване и изхранване като таен клиент. Мога да ви уверя, че бизнесът спазва мерките. Аз правя внезапни посещения, за да съм сигурна, че хората могат да бъдат спокойни, посещавайки тези места. Предложихме с писмо до здравния министър и Националния ваксинационен щаб работещите в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно“. Това заяви пред Нова телевизия министърът на туризма Марияна Николова.

„PCR тестовете са гаранция за това, че в страната влизат хора, които не са болни. Това е мнението на проф. Костадин Ангелов. Антигенните тестове са приравнени към PCR и това е една алтернатива за туризма. Те стават много бързо и са много по-евтини“, обясни Николова.

Тя подчерта, че помощите са зависими от административни правила и процедури.

"В държавната администрация хората работят в условията на пандемия, но ние правим всичко възможно да разгледаме всички заявления и да разплатим средствата. Във всички случаи държавната администрация трябва да работи така, че хората да получат навременна помощ“, каза министърът на туризма.

По социално-икономическите мерки на правителството в помощ на бизнеса досега са изплатени над 1 млрд. лв. и още 400 млн. лв. ще достигнат до хората. Общо над 2 млрд. лв. е целият пакет на подкрепата, но отпускането на средствата зависи от строги правила по нотификация от Европейската комисия, от административния капацитет и много други фактори.

Няма единно решение в Европа по отношение на ваксинационните паспорти.

"Разбира се ваксинацията е в голяма помощ на туризма, защото тя дава  спокойствие. Това обаче е доброволен акт и ние не можем да задължим хората. Аз бих препоръчала на хората от бранша да го направят. На този етап няма решение влизането в страната да бъде позволен само за ваксинирани срещу COVID-19. Има опция лицата, които са ваксинирани, да се следят с регистър, за да има спокойствие за туристите, които влизат в България“., каза още Марияна Николова. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във