Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ваксинацията активизира бизнес пътуванията

През месец май отбелязваме плавно повишение  при посещенията от чуждестранни туристи у нас от началото на годината. Ваксинацията направи по-лесни пътуванията. Хората вече се оглеждат за места за почивка, облекчаването на пандемичните мерки и възстановяването на някои икономически сектори карат и мениджърите да пътуват в търсене на нови клиенти или партньори или препотвърждаване на стари контакти. Общо 365 645 чужденци са посетили България при 282 500 гости през април. Транзитно през страната ни са преминали 58.60% (214 300 човека) от всички посещения у нас.

Подобрението на пандемичната обстановка на Стария континент прави така, че най-много са гражданите от Европейския съюз - те са 44.60% от всички посещения, или общо 163 020 човека. Най-голям е броят на посещенията на граждани от Румъния - (почти половината гости), от Гърция, от Германия и от Полша. Все страни, с които имаме трайно установени прези годините туристически връзки.

Почти толкова са и посещенията на граждани от групата „Други европейски страни“ (включва страните в Европа извън Европейския съюз). Те са 161 900, или 44.3% от всички посещения в България. От тази група най-голям брой гости са дошли от Турция - 85 500, или 52.8% от всички посещения от тези страни.

И през петия месец на тази година най-много са посещенията с други цели (образование, лечение и други) - 66.2%, но броят и намалява. Повече са гостите у нас, дошли за почивка и екскурзия - те вече са 17.3% от всички посещения (общо 63 070 човека). За сравнение, през април с тази цел у нас гостуваха 32 344 туристи.

Със служебна цел  (командировки, участие в конференции, в конгреси и симпозиуми и други) у нас са пристигнали 16.5% от чужденците или 60 340 души при 55 957 през април, съобщават от Националния статистически институт.  

Повече са и страните, от които са пристигнали у нас

по над 100 бизнесмени през месец май.

Те са двадесет и една. Добрата новина е, че сред тях са основните ни търговски партньори - и от ЕС, и от трети страни.   

И през петия месец най-активни в бизнес присъствието у нас са балканските страни. Изчисленията на в. "Банкеръ" показват, че 76.53% от всички, които са били у нас със служебна цел, са от съседните ни държави, а сред тях пък най-многобройни са били турските и румънските предприемачи. Заедно с това се увеличава и броят им. Това се обяснява с големия брой съвместни проекти и фирми, които развиват дейност във всяка от тях. А освен това от балканските страни са и половината от всички туристи у нас.

От Турция сме посрещнали общо 15 398 бизнесмени. Техните предприятия правят южната ни съседка най-големия търговски партньори на България извън Европейския съюз. Много са и турските инвестиции у нас, тъй като намират добри условия за бизнес, както и възможност за по-лесен достъп до  европейския пазар. 

От Румъния у нас през май са пристигнали 11 704 човека. Тази активност е обяснима предвид факта, че северната ни съседка е вторият ни по големина търговски партньор на страната ни в Европейския съюз. Зад високия стокообмен стоят много фирмите с румънски или румънско-български капитал, които се възползват от  работната сила в двете страни. 

Остава висок и броят на командированите  от

Украйна.

Общо 2510 човека са били в България през май със служебна цел. Повишеният брой бизнес посещения потвърждават и активните търговски връзки между български и украински фирми. Не бива да забравяме и факта, че Украйна е и сред страните с голям брой туристи, които посещават България всяка година.  

Расте броя и на бизнесмените пристигнали от 

Германия,

която остава най-големият ни търговски партньор. През месец май те са 397, при 390 през април и 376 през март. Добре е, че тези пътувания са подкрепени и от засилване на износа и вноса на стоки.

От Нидерландия,

която е най-големият чуждестранен инвеститор у нас, със служебна цел са дошли 269 бизнесмени, след като само 97 човека бяха у нас през април. През март страната ни е била посетена от 217 човека със служебна цел. 

 

Съединените американски щати

остават сред основните ни търговски партньори сред страните извън Европейския съъюз. През май у нас са били 340 бизнесмени. Интересът се потвърждава и от факта, че износът ни за САЩ продължава да расте, а за първите пет месеца той е с 13.7% по-висок. По тази причина и търговското ни салдо с най-голямата световна икономика е положително за България. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във