Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Важно е да се поддържат връзките между страните в условията на нарушени вериги на доставки

Над 40% от Плана за възстановяване и устойчивост в България ще бъде инвестиран в проекти, насочени към климатични подобрения и развитие на кръговата икономика. Голяма част е посветена на дигитализацията и транспортната свързаност. Около 10% от средствата по плана ще се отделят за правни реформи, за които нашето правителство пое отговорност да въведе. Те целят постигне на прозрачен търговски климат и равенство пред закона за всички, което е основополагащо за инвестициите и развитието на икономиката. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева по време на Испанско-български бизнес форум в Мадрид. Той се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Министерството на иновациите и растежа по време на официалното посещение на президента Румен Радев в Кралство Испания.

Представители на български компании в областта на информационните технологии, туризма, земеделието, строителството и други имаха възможност да обсъдят със свои партньори от Испания реализацията на общи проекти. „Приветствам подновяването на бизнес отношенията между България и Испания след дългите ковид кризи“, каза Бонева.

По думите й за постигането на икономически ръст двете държави разчитат еднакво на нарастване на вътрешното търсене, възстановяването на туризма, подобряването на условията на труда и дигитализацията на инвестициите. „В по-краткосрочен план за справянето с кризата България и Испания разчитат много на Плановете за възстановяване. България ще пусне първите програми по Плана през лятото“, уточни заместник-министър Бонева.

Тя подчерта, че става все по-важно да се поддържат качествени връзки между държавите в условията на нарушени вериги на доставки, вследствие на ковид кризите и войната в Украйна.

Към 2021 г. Кралство Испания е инвестирало в България около 1 млрд. евро., предимно в недвижими имоти, възобновяеми източници, строителство. „Приветстваме испанските инвестиции у нас. Надявам се форумът да допринесе и за повишаването на стокообмена между двете страни“, подчерта Бонева.

По време на форума беше подписан Меморандум между Българската стартъп организация и Испанската асоциация на стартъпите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във