Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Вадят 300 млн. лв. за "Околна среда"

Проекти за малко над 300 млн. лв. по оперативната програма "Околна среда" са в процес на проверка и до средата на септември средствата за тях ще бъдат разплатени.Това заяви служебният министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. "Имаме уверението на Министерството на финансите, че плащанията ще продължат, но за целта трябва да извършим верификация на заявените разходи. Това е изключителен сложен процес и капацитетът на министерството не е достатъчен, за да може да приключим бързо. Поискали сме пълно съдействие за предоставяне на допълнителна помощ. И смятам, че до един месец трябва да сме готови", отбеляза Жекова.


Според нея, щом са спрени плащанията по "Околна среда" от февруари насам, значи в системата има сериозни проблеми. Вече се правел обаче анализ на грешките и основната задача сега била по подходящия начин да се проведат преговорите с Европейската комисия, за да бъдат пуснати парите.


(Миналата седмица бяха предоставени 166 млн. лв. от държавния бюджет за проекти по въпросната оперативна програма. С тях би трябвало да са разплатени 100% от верифицираните разходи на 38 общини.)


Mинистър Светлана Жекова представи официално и членовете на екипа си. Тя ще работи с трима заместник-министри. Aтанаска Николова ще е с ресори "Фондове на Европейския съюз за околна среда" и "Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество". Тя има богат опит, свързан с проекти по управление на околната среда.


Владимир Дончев ще се занимава с "Управление на водите" и с "Националната служба за защита на природата". Той е работил в екоминистерството в продължение на 17 години, като е заемал различни експертни длъжности. От 2006-а до 2008-а е бил директор на Дирекция "Води". От март 2008-а досега е главен експертен сътрудник в Комисията по околната среда и водите на Народното събрание.


Третият заместник-министър - Бойко Малинов, ще е ангажиран с "Превантивна дейност", "Управление на отпадъците и опазване на почвите", "Опазване чистотата на въздуха" и "Политики по околната среда". Малинов също е експерт от ведомството, като работи в него от началото на 2000 година. От 2004-а до 2009-а е началник отдел "Предотвратяване на промишленото замърсяване", а после става директор на Дирекция "Превантивна дейност".

Facebook logo
Бъдете с нас и във