Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В "Златни пясъци" се спасяват от мръсните води

Коренно различно лято се очертава за курорта "Златни пясъци", който през последните години се прочу повече с мръсните води, изливащи се в морето, отколкото с плажовете си. На 13 май официално ше бъде открито съоръжението за дълбоководното заустване на отпадните води от пречиствателната станция на комплекса. Така от другата седмица те ще се изливат на 2280 м навътре в морето, благодарение на което се очаква крайбрежието да стане много по-чисто.


"Наследихме проблемен проект, стартирал през ноември 2012 година. С много усилия успяхме да го завършим, затова курортът ще може да посрещне туристите с по-чисти морски води", заяви кметът на Варна Иван Портних.


Изпълнител на проекта е регистрираното по Закона за задълженията и договорите дружество "Девня Трейд - Струма имоти", в което влизат "Девня Трейд" на Емил и Светлин Савови и "Струма имоти" на Красимира и Стоян Керини. Стойността на строежа е 8 151 123 лв. с ДДС. Финансирането е осигурено чрез безлихвен заем от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.


Сега се извършва и реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води наВарна, част от която е и изграждането на тласкател и канализационна помпена станция "Акациите". Общата стойност на строителните дейности е 34.4 млн. лв., осигурени от оперативната програма "Околна среда". Изпълнението е поверено на обединение "Варна ПСОВ", включващо "БКС" и "Хидрострой".

Facebook logo
Бъдете с нас и във