Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В условията на коронавирус и при износа, и при вноса с Гърция има намаление

Президентът Румен Радев ще бъде на посещение в Република Гърция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В Атина българският държавен глава ще проведе срещи с президента Екатерини Сакеларопулу и с министър-председател Кириакос Мицотакис.

По време на разговорите се очаква да се обсъждат общите перспективи за последващо развитие на двустранните отношения между България и Гърция, търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, въпроси от дневния ред на ЕС, както и регионалното сътрудничество на Балканите.

В рамките на посещението на президента Румен Радев ще се приложи лекция пред Европейската организация за публично право на тема „Универсални човешки цени и върховенство по закон: стълбове за европейско развитие“.

Южната ни съседка е сред най-големите търговски партньори на страната ни. За седемте месеца на тази година износът за Гърция на български стоки е за 2.098 млрд. лева, а вносът е на стойност 1.778 млрд. лева. В условията на коронавирус и по двата показателя има намаление. Но търговското салдо остава положително за България. 

Структурата на българския износ за Гърция през последните години е сходна със структурата на общия износ на страната, като доминират стоките с относително ниска степен на преработка, електроенергия и субпродукти.

Износът от България за Гърция се съсредоточава в няколко основни сектора – текстилни изделия и материали, неблагородни метали, електрическа енергия, земеделски стоки. Голяма част от вноса от Гърция за България се формира от текстилни материали и изделия, минерални и химически продукти, машини и оборудване и неблагородни метали.

Тази структура на стокообмена разкрива един съществен проблем – в България се произвежда значително количество готово облекло на ишлеме за гръцки клиенти поради ниските производствени разходи у нас. Оттук следва и значителният износ на изделия (готово облекло) за Гърция с много ниска степен на добавена стойност.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции от Гърция в България към началото на тази година са в размер на 2.49 млрд. евро. През първото тримесечие на 2020 г. потокът от преки чуждестранни инвестиции от Гърция в България е 24.4 млн. евро.

Двете страни имат и активни туристически отношения. Подписаният през юни 1995 г. и одобрен през май 1998 г. от МС на Р България Договор за сътрудничество в областта на туризма между двете страни създава предпоставки за разширяване на специализирания туризъм и активизиране на индивидуалния, реализация на инвестиции в туристически обекти. В него се предвижда и възможност за участие на кипърски дружества в управлението, реновацията и експлоатацията на български туристически обекти и съвместна подготовка на кадри в областта на туризма.

В последните години по над милион българи и гърция посещават двете страни с цел екскурзия или почивка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във