Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В тръбите на "Северен поток" е имало 800 млн. куб. м газ

Около 800 млн. куб. метра природен газа е имало в трите повредени тръби на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток - 2" в момента на аварията, е съобщил говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов.

"Според наличните данни, в трите тръби на газопроводите в момента на произшествието е имало около 800 млн. куб. м газ. За сравнение, това е потреблението на Дания за три месеца. Данните за рязко спадане на налягането позволяват с увереност да се говори за нарушение на херметичността на газопроводите, предизвикана от физически повреди", е казал той, отбелязвайки, че в момента на повреждането на съоръженията пренос на природен газ по газопроводите не е имало "по различни причини", но и двете са били готови за работа.

От "Газпром" са пристъпили към търсене на възможни решения за възобновяване на работата на системата "Северен поток", но е невъзможно да се определят някакви срокове засега. Първата стъпка в тази посока е физическото обследване на местата, в които са повредени тръбопроводите.

Ситуацията с повреждането на "Северен поток" и "Северен потока - 2" в един и същ ден е безпрецедентна, е заявил говорителят на "Газпром". По същество, Европа за неопределен срок е лишена от един от ключовите маршрути за получаване на важния за страните от Стария континент енергиен ресурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във