Банкеръ Daily

Зам.-регионалният министър Захари Христов:

В тол системата работят 40 IT специалисти със заплати от 5000 лв.

Бившият директор на тол управлението проф. Олег Асенов отхвърли твърденията на регионалното министерство, че системата е скъпа, но почти неработеща. По думите му, от началото на функционирането си системата е събрала приходи в рамките на 1 млрд. лв., а реалните разходи са около 300 млн.

"Така че тол системата е произвела около 700 млн. лв. за пътна инфраструктура. Не знам дали се е превърнала в печатница за пари, но че се превърна в една подходяща тема за политическо говорене – в това съм убеден. Смятам, че числата са достатъчно красноречиви", каза Асенов пред bTV. Той не се съгласи със заключението, че системата не е оправдала вложените в нея средства. "Тук не говорим за потъване на приходи, тук говорим за един процес, за една реформа, която във времето се случва с плавно нарастване на приходите. Ако погледнем други държави, ще видим, че в една Унгария, с приходи на системата от 900 млн. евро на година, е преминал един период от 15 години за достигане на това ниво", добави той.

Справката на МРРБ показва, че преди да функционира тол системата, само от електронни винетки през 2019 г. са събрани 392 млн. През 2020 г. – с 600 хил. по-малко. Бившият шеф на тол управлението обясни разминаването с ковид кризата и уточни, че през този период тежкотоварният трафик е намалял с 30%, а трафикът на автобуси – с 80%.

Попитан защо глобите се събират на ръка при наличието на електронна система, той отговори: "Тези заключения са в резултат на непознаване на процесите в тол системата. В процеса на правоприлагане имаме автоматично правоприлагане. Във всички тол системи има център за ръчна верификация на нарушенията. Това е, за да се спази европейската директива за принципа на 4-те очи при потвърждаване на нарушенията", разясни Асенов.

Зам.-регионалният министър Захари Христов обаче оповести нови детайли от проверката. По думите му 989 млн. лева е приходът от тол системата за 2 години и половина, което не надвишава прихода от хартиените винетки. "Защо беше нужна тол системата, защо беше нужен най-скъпият ѝ вариант? Нито един от нашите съседи не използва тази тол системи, а по-евтините варианти", каза Христов. А що се отнася до софтуерната поддръжка, има дублиране на дейностите – един път от „Капш“ и втори път IT специалистите, наети в тол управлението. "911 души са на щатна бройка в тол управлението. Разходът за заплати е 25 млн. лв. и още толкова на „Капш“ за софтуерна поддръжка, плюс това в тол управлението има 40 IT специалисти със заплата около 5 хил. лева. Кореспонденцията между двете звена е почти сведена до минимум", съобщи зам.-министърът.

Олег Асенов обаче твърди, че заплатите на IT специалистите не са 5 хил. лв., а 3600 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във