Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В СУПЕР БОРОВЕЦ НИКНАТ ВЪПРОСИТЕЛНИ

Идеята Супер Боровец, родена преди близо две години и половина и набрала от самото й начало неочаквано висока скорост, започва да придобива доста странен обрат след смъртта на банкера Емил Кюлев. През седмицата няколко неправителствени организации - сдруженията Еко Рила, За земята и Българска асоциация за алтернативен туризъм, заявиха, че са подготвили сигнал до Главна прокуратура за извършени нарушения в работата по проекта Супер Боровец след гибелта на един от неговите основни инициатори.
Твърди се, че на извънредно общо събрание, което е било свикано от управителния съвет на акционерното дружество Самоков-Боровец 2004 на 31 януари, е направен опит да бъдат гласувани промени в устава на компанията. Промените са били предложени от община Самоков и са предвиждали меко казано намаляване на влиянието на наследниците на Кюлев при вземането на стратегическите решения. Така например едно от проектоизмененията, които са били гласувани на сесия на общинския съвет в курортния град на 26 януари, е предвиждало в устава да бъде записано, че решения като увеличение на капитала и допускане на нови инвеститори ще се вземат с мнозинство от.. осем девети. Освен това общинарите са поискали сключването на всякакви разпоредителни сделки от името на Самоков-Боровец 2004 АД да става задължително с подписите на председателя на съвета на директорите, (т.е. на наследник на Емил Кюлев - съпругата му Весела, и първия му син Александър), и на изпълнителния директор, който по устав е представител на общината. Така лансираните промени логично не се оказват по вкуса на представителите на Емил Кюлев в общото събрание на дружеството и те напускат заседанието му на 31 януари. Като мотив хората на банкера са посочили, че въпреки че представляват основния акционер, те не са били надлеждно уведомени от общината за исканите изменения в устава. Така общото събрание се проваля и е отложено за 17 февруари.
Самоков-Боровец 2004 АД, около което сега се вихрят акционерни страсти, бе създадено за реализирането на първия етап от мегапроекта Супер Боровец и както е известно, получи личната подкрепа на бившия премиер Симеон Саскобургготски. Кабинетът на НДСВ дори одобри специална стратегия, която предвижда на 6 км от Самоков и на 1100 м надморска височина (така наречения Нисък-Боровец) да се построят къщи във възрожденски стил, семейни хотели, вили до три етажа, както и паркинги, голф игрище и други спортни съоръжения. Втората зона - Среден Боровец, е в рамките на сегашния курорт и там не се планира ново строителство. А около хижата Саръгьол, която е собственост на Сакскобургготски, ще се изгради третата и най-скъпа зона - Супер Боровец.
Основен акционер с 51% в Самоков -Боровец 2004 бе Емил Кюлев чрез фирмата си Контракт 99 ООД, Главболгарстрой държи 16%, Енергокомплект - 8%, а община Самоков притежава 25% от капитала на дружеството. Първоначалните намерения бяха то да бъде вписано с учредителен капитал в размер на 12 млн. лева. В крайна сметка дружеството бе вписано с капитал от 28 млн. лева. Уставът на компанията предвижда, че вноската на общината в размер на 25% от акциите ще бъде осигурена чрез апорт на общинска земя. Ето защо общинският съвет гласува две поредни решения за апортирането първоначално на 800 дка, а впоследствие на още 1200 декара. По време на брифинга си от тази седмица обаче неправителствените организации алармираха, че и двата пъти Софийският окръжен съд е определил еднаква цена (3.70 лв. на квадратен метър), по която е била оценена апортната вноска. Независимо че за година и половина в Боровец са настъпили сериозни промени в стойността на недвижимите имоти. В момента един квадратен метър пустеещи селскостопански земи там се предлага от частни лица за около 30 евро.
Еколозите подозират и други прегрешения на Самоковската община. Според тях тя си е позволила да апортира близо 600 дка от землището на село Радуил, макар че някои негови жители имат нотариални актове за собственост на част от въпросните парцели.
Проблемът с апортираните общо 2 хил. дка виси като дамоклев меч над общината, каза за в. БАНКЕРЪ д-р Владимир Топчийски от сдружението Еко Рила. Опасенията му са, че след смъртта на Емил Кюлев Самоков-Боровец 2004 може да се разпадне и община Самоков да изгуби тези земи. Общинските чиновници са направили всичко възможно, за да ги узаконят, но никъде в устава на Рила Боровец 2004 не са залегнали гаранции да не ги загубят, ако проектът не заработи.
Всъщност още преди да се заговори в общественото пространство за проекта Супер Боровец, бившият земеделски министър Мехмед Дикме е благословил твърде любопитна операция край известния ни зимен курорт. Цели 439.529 дка самоковска земя са били заменени за ниви и ливади, намиращи се в областите Видин, Разград, Велико Търново и Силистра. Горските масиви са оценени на скромните 175 812 лева.
Еколозите са на мнение, че от самото начало на проекта Супер Боровец в общинския съвет в Самоков има лоби, което гласува за неговото реализиране. Говори се, че определени чиновници вече ясно се виждат в ролята на печеливши бизнесмени. Дори представителите на Евророма не крият намеренията си да оползотворят дървесината, която ще се изсече. Ние и днес наблюдаваме развихрена сеч в подстъпите на Рила от местните роми, които имат силни позиции на най-високо равнище в Националното управление по горите. Само на сто метра от Самоков, в т. нар. парк Ридо, на 1 февруари е констатирано, че е имало опустошителна сеч, казва съпредседателят на Еко Рила Йордан Терзийски. Но, според него, това е нищо пред очакваните загуби при реализирането на самия проект. Между другото единствените санкции за бракониерите през миналата година са били конфискуването на 13 ромски коня.
Преди време се предвиждаше първата копка на Супер Боровец да бъде направена в края на януари 2006 година. В оптимистичните планове досегашната база на курорта от около 7000 легла трябва да достигне 18 000, а в песимистичните - близо 14 000. Показателно е обаче, че сега в района все по-малко се говори за мегакомплекса и все повече за пазар и за цени на земята.

Facebook logo
Бъдете с нас и във