Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В страната няма нито едно огнище на африканска чума

През последните две седмици няма нито едно новорегистрирано огнище на африканска чума при домашните прасета. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след редовното заседание на Министерския съвет.

"Изплащането на обезщетенията започва след 1 септември по вече изготвените списъци на стопаните по места, като се отпускат по 300 лв. за дезинфекция на двор. В отговор на поисканата от ЕС финансова помощ за справяне с африканската чума, имаме уверението, че Брюксел ще ни съфинансира до 75%", каза Танева. 

Днес кабинетът одобри допълнителни средства в размер до 28 млн. лв. по бюджета на земеделското министерство за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването. С тях ще се изплащат обезщетения на свинекомплексите, в които са констатирани огнища на болестта. Част от средствата са предназначени за подпомагане на стопаните, които доброволно усвоиха месото от животните си, както и за дезинфекция и стимулиране намирането на умрели и отстрелване на диви свине.

Междувременно европейски експерти вече пристигнаха у нас и започват проверки в Северна България на предприетите от държавата мерки. Инспекцията ще продължи три дни. Към момента има убити 2000 диви свине от ловците, а общо са регистрирани 52 случая на африканска чума при тях в 43 инфектирани зони, които са разположени в 10 области на страната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във