Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В София тръгват 20 нови автобуса на метан

От днес 20 нови автобуса на метан ще се движат по софийските улуци. Те ще направят пътуването в обществения транспорт по-приятно за столичани и за самите шофьори, но и ще намалят замърсяванията на въздуха до шест пъти. Новите возила са закупени със средства по оперативна програма „Околна среда“.

На специална церемония на площад "Батенберг", където бяха паркирани автобусите, столичният кмет Йорданка Фандъкова, зам.-председателяt на Столичния общински съвет Николай Стойнев и служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова се похвалиха с новата придобивка в автобусния парк на столицата.

Неочаквано на събитието се появи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият екоминистър Нона Караджова.

"Проектът е дело на много голям екип", похвали се Фандъкова и припомни, че по проекта се очаква да пристигнат общо 126 газови автобуса на стойност от 66.5 млн. лева. До края на годината ще бъдат доставени още 50 автобуса, а останалите – през 2015 година. Така на практика ще бъдат подменени над 50% от автобусите, които ще се движат по софийските улици. Първите 20 возила ще пътуват по линията на 102, а именно от квартал "Овча купел" до "Студентски град".

Иначе договорът за доставката на новите автобуси е подписан между общинското дружество „Столичен автотранспорт” и немската фирма MAN Truck & Bus. Този модел е избран за автобус на 2014 година.
Министърът на околната среда Светлана Жекова съобщи, че с пари по "Околна среда" нови возила ще получат още Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен. Така ще се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици и серен диоксид, посочи тя и припомни, че Брюксел води наказателна процедура срещу България заради качеството на въздуха.

Йорданка Фандъкова оправда присъствието на Бойко Борисов и Нона Караджова на днешната церемония с обяснението, че те са били част от екипа, реализирал проекта. Самият Борисов не пропусна да изтъкне, че преди две години е имало мощен натиск от опозицията да не се случи този проект. "Имаше питания защо софиянци ще получат 100% безвъзмездно нови автобуси, а няма да останат икарусите“, посочи още бившият премиер. Той отново обвини кабинета "Орешарски" за спрените от ЕК плащания по "Околна среда".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във