Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В София ще има 3 коледни базара, но без храна на място и без културни програми

В София ще има три открити коледни базара – в пространството на Градската градина, в парка на НДК и на площад "Славейков". На територията им обаче се забранява разполагането на маси и консумацията на място. Няма да има и открити сцени с провеждане на културна програма. Това реши на свое заседание Софийският оперативен щаб. Функционирането на базарите ще е разрешено при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Организаторите трябва да осигурят охрана за спазване на задължителните мерки, като не се допуска струпване на повече хора, въвежда се еднопосочност на движението и трябва да се осигурят отделни вход и изход. Задължително е носенето на предпазни маски от търговците и посетителите.

При установяване на нарушения и неспазване на въведените противоепидемични мерки базарите ще бъдат затваряни.

На територията на Столичната община продължава засиленият контрол от служители на СДВР, Общинската полиция, "Центъра за градска мобилност", Столичния инспекторат и дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти.  За периода от 10 октомври до 18 ноември са направени 18 636 проверки.

От началото на ноември екипи на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица.

От днес, 20 ноември, отвори още един специализиран КОВИД кабинет към 25. ДКЦ. Така специализираните кабинети за преглед на хора с грипоподобни симптоми към общинските ДКЦ-та са вече 11. До момента в тях са прегледани 1982 граждани, направени са 1904 антигенни теста, като положителните са 549 или 28% от тестовете, съобщават от общината.

В началото на следващата седмица Софийският оперативен щаб ще вземе решение за обучението в училищата. До 27 ноември учениците от 6. до 12. клас се обучават дистанционно, а учениците от начален етап на образование и 5. клас се обучават присъствено. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във