Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Социалното министерство обсъдиха минималната заплата

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков се срещна със социалните партньори във ведомството си, за да обсъди с тях различни варианти за определяне на минималната работна заплата.

За целта още от началото на 2022 година Министерството на труда и социалната политика работи по няколко варианта за създаване на подобен прозрачен законовоустановен и автоматичен механизъм за изчисление. Идеята е той да почива на проекта на Европейската директива, според който минималната заплата трябва да е 50% от средната работна заплата и 60% от медианната работна заплата.

Под медианната работна заплата се има предвид следното - тя се взима автоматично като число, след като се разгледат размерите на заплатите от най-високото до най-ниското ниво. Медианата разделя заплатите на два диапазона, докато във формирането на средната работна заплата участват всички работни заплати

Министър Гьоков припомни по време на срещата, че още от 2010 година насам различни правителства водят разговори по темата, като между социалните партньори съществува консенсус за определяне на подобен механизъм. Европейската комисия също работи усилено по разработването на проект на Директива за определяне на адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз.

„Държавите-членки, в които има законоустановени минимални работни заплати, следва да регламентират национални критерии, които да включват най-малко покупателната способност на минималните работни заплати, общото равнище на брутните работни заплати и тяхното разпределение, темпът им на растеж и развитието на производителността на труда“, поясни Гьоков.

Според него трябва да се въведе прозрачен и автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, за да има предвидимост и за работодателите, и за синдикатите. Гьоков обърна внимание, че и в Коалиционното споразумение за съвместно управление на Република България за периода 2021-2025 г. е заложено разработването и приемането на механизъм за определяне на минималната работна заплата с цел намаляване на неравенствата и бедността сред работещите.

Предстои работодатели и синдикати да представят пред Георги Гьоков своите становища по предложените варианти. След анализ от страна на експертите на министерството, страните отново ще се съберат да дискутират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във