Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В СЕМ: ШОК И УЖАС ВМЕСТО РОТАЦИЯ

Съветът за електронни медии (СЕМ) не успя да проведе от първи път жребия, с който от състава му трябваше да отпаднат трима души и на тяхно място Народното събрание и президентът да вкарат нови хора. Процедурата, която бе предвидена да се състои в четвъртък (24 ноември), се отложи за понеделник (28 ноември). Причината за обявяване на новата дата е заболяване на председателя на съвета Райчо Райков и липсата на избран от него заместник, съобщиха от пресслужбата. Според негови колеги обаче истинската причина за отлагането на т.нар. ротацията е, че промените в Закона за радио и телевизия, които освобождават Райков и още двама от колегите му от задължението да участват в нея все още не са влезли в сила. Те бяха публикувани в Държавен вестник във вторник (22 ноември). Ако в нормативния акт не е предвидено нещо друго, корекциите стават валидни три дни по-късно. Днес е последният ден, в който можеше да се извърши ротацията по досега действащия закон - поясни след провала на жребия членът на съвета Тома Иванов. Той допълни, че действията на Райков са своеволие, защото по закон жребият може да се тегли в присъствието на половината от членовете на СЕМ и в отсъствието на председателя.
Навикът на председателя Райков да се разболява в удобни за него моменти е известен на всички - коментира друг от съветниците. - Спомнете си как преди година той пак изненадващо се разболя точно в деня, в който трябваше да се яви на заседание на Върховния административен съд по делото за предсрочното уволнение на бившия генерален директор на БНТ Кирил Гоцев. По този начин то се отложи с шест месеца и на практика се обезсмисли, тъй като междувременно мандатът на Гоцев изтече.
Съгласно закона на провалилото се пресяване трябваше да си отидат двама от четиричленната квота, която се назначава от държавния глава. В момента в нея са бившите служители на БНТ Тома Иванов и Юлияна Тончева и бившият директор на държавната телевизия и на Нова телевизия Стефан Димитров, които през 2001 г. бяха вкарани в състава му от експрезидента Петър Стоянов. Четвъртият човек в нея е Марко Семов, който две години по-късно бе назначен от Георги Първанов. В петчленната квота на парламента пък са председателят Райков, Маргарита Пешева, Мария Стефанова, Лилия Райчева и Райна Николова. Преди броени дни Народното събрание прие промени в Закона за радио и телевизия, според които Семов, Райков и Николова (последните двама също заеха местата си през 2003 г. с подкрепата на ДПС и НДСВ), са освободени от задължението да участват в предстоящия чоп. Решението на парламента предизвика протест сред останалите членове на СЕМ, а преди седмица говорителят му Тончева подаде оставка. Тя поясни, че намира промените за необосновани и насилствени и че се обявява против отпадането на изискването в СЕМ да не влизат хора, които нямат най-малко петгодишен стаж в електронни медии и т.н. През седмицата обаче колегите й отложиха гласуването на оставката й за след ротацията. Така те предотвратиха конфузната ситуация след евентуалното й напускане и след спасяването на Марко Семов от участие в процедурата двете къси клечки за президентската квота да останат единствено за Тома Иванов и Стефан Димитров, с което жребий на практика да няма.
Въпреки че смяната на съветници бе предвидена за тази седмица, артилерийската подготовка около нея върви с пълна сила вече месеци. А както се казва в популярната мъдрост, кой каквото и да говори, в крайна сметка винаги става дума за пари. В случая - за нови радио-телевизионни честоти. В обновения си вид СЕМ би трябвало да приеме критерии за участие и да проведе конкурси за лицензиране на нови ефирни телевизии и радиостанции в страната. Още отсега интересът към тези конкурси се очертава да е изключителен.
В четвъртък (24 ноември) ръководството на най-голямата асоциация на частни електронни медии в страната АБРО проведе среща с депутатите от парламентарната комисия по гражданско общество и медии. АБРО поиска електронни медии, които вече работят на пазара, но не притежават всички необходими им документи, да не участват на равна нога с останалите кандидати за свободните честоти. Практиката от предишни конкурси е доказала, че ползвателите на честоти, макар и с непълни документи, в крайна сметка побеждават - коментира председателят на сдружението Константин Марков. - Предлагаме те да се явяват на предварителна селекция, на която да доказват, че са изрядни към държавата. Ако това стане, то нека СЕМ им даде нужните документи и да не ги допуска до състезание с останалите кандидати за лицензиране.

ПАРЛАМЕНТЪТ ТЪРСИ НОВИ НАДЗОРНИЦИ ОЩЕ СЕДМИЦА
Депутатите от комисията по гражданско общество и медии откриха миналия петък процедура за избор на нов член на СЕМ от парламентарната квота. Председателят на комисията Иво Атанасов съобщи, че всички кандидати трябва да отговарят на изискванията на Закона за радио и телевизия. През ноември парламентът промени текстовете му, вследствие на което отпадна изискването за стаж в електронни медии. Кандидатите вече не трябва да са работили най-малко пет години в радио или телевизия, а само да са български граждани с висше образование и опит в областите електронни медии, далекосъобщения, журналистика, право или икономика, както и да имат обществен авторитет и професионално признание. В публичното пространство като най-сериозна кандидатура вече се спряга името на шефа на пресцентъра на предишното правителство Цветелина Узунова. Като друг, макар и засега по-малко вероятен претендент, се счита бившият член на управителния съвет на БНТ Иван Такев.
Срокът за приемане на номинации изтича в края на новата седмица. Неправителствените организации, които искат да предложат кандидат за член на СЕМ, могат да направят това чрез народен представител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във