Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В сектор „Рибарство“ ще се работи с ясен анализ и целеви проекти

„В сектор „Рибарство“ ще работим с ясен анализ и целеви проекти“. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по рибарство. В срещата участваха заместник-министър Георги Събев и експерти от министерството.

В тази връзка ще се възложи изследване за сектора, за да се идентифицират нуждите и дефицитите по отношение на инфраструктурата. Предвижда се да се заложат целеви проекти в бъдещата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Така чрез проучването ще се изясни какви конкретни дейности трябва да предприеме държавата, отбелязва министър Гечев.

Според него насоките в Програмата за морско дело и рибарство са правилни, но има пропуски при планирането преди подготовката й. А има потенциал за развитие при отглеждането на аквакултури не само в Черно море, но и по река Дунав  и във вътрешността на страната. „В рибарството има опити за коопериране и можем да развиваме това занапред“, отбеляза аграрният министър.

Представителите на бранша са поставили въпроса са възможностите и обмисля ли се държавата да си върне стопанисването на рибарското пристанище в Аспарухово. Според земеделския министър това не е проучвано и в следващите дни ще бъде възложена проверка за това какви са вариантите.

Актуалното състояние на „Рибни ресурси“ ЕООД бе представено от управителя на дружеството Георги Тодоров. Той информира, че в момента капиталът му е близо 9.5 млн. лева, но има натрупани загуби от местни данъци и такси, и амортизационни. По думите му дружеството е натоварено с активи, които не генерират финансов ресурс.

Плановете на държавното дружество са да подобри условията и сигурността на двете пристанища, на които е оператор – в Созопол и в Балчик. Допълнително „Рибни ресурси“ ЕООД се подготвя да бъде бенефициент по ПМДРА през следващия програмен период. За Созопол е планиран проект за удължаване на кейовата зона, а за Балчик – цялостна реконструкция на пристанищната зона. Участниците в съвета решиха в срок до десет работни дни да се предостави актуална информация за състоянието на имотите на „Рибни ресурси“ ЕООД.

Постигнато е и споразумение до края на септември, с промяна на разпоредбите, да бъде разписано изискване всички добивани диви миди да минават през пречистване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във