Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В САЩ СЕ СЪДЯТ ЗАРАДИ ЗДРАВНАТА НИ КАСА

СКАНДАЛНАТА СУМА ОТ 37.5 МЛН. ДОЛАРА ИЗПЛУВА В ДОКУМЕНТИ

Федералният областен съд на Северна Калифорния, САЩ, ще решава съдебен иск заради националната ни здравна каса. Скандално известната вече у нас компания АремисСофт Корпорейшън е завела на 3 юли дело срещу осем ответници, научи в. БАНКЕРЪ, който разполага с пълния текст на внесения документ.
Пет калифорнийски компании и трима техни служители са обвинени от корпорацията за срива на цените на акциите й през май тази година на Нюйоркската фондова борса и за спирането им от търговия. А една от причините за това бе разпространеното в щатските делови среди твърдение, че АремисСофт е измамила инвеститори с невярна информация за стойността на договора й с българската Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). Така по тази сделка за втори път ще трябва да се произнесат магистрати, след като заради нея в края на юни българската прокуратура подхвана вече бившия здравен министър Илко Семерджиев.
Делото още не се е придвижило, а междувременно във вторник (31 юли) АремисСофт отново стана център на Уолстрийт, след като акциите й бяха спрени от търговия на електронната борса НАСДАК в очакване на финансовите й резулати за второто тримесечие на 2001 година. Това предшества официално обявените от фирмата на 1 август смени във висшето й ръководство. Оставка е подал президентът й Ликургос Киприану, по здравословни причини напуска поста си и финансовият й директор Майкъл Тимвиос. Комисията по борсите и ценните книжа на САЩ пък продължава разследването си срещу Аремис, в което се проверява и българският договор.
Делото, водено от компанията в САЩ, няма по никакъв начин да повлияе на нейните договорености със здравната каса - заяви пред в. БАНКЕРЪ генералният директор на българския офис на АремисСофт Васил Колев. - Дори при неблагоприятно развитие компанията ще изпълни поетите към касата задължения.
Как ще се развие процесът зависи несъмнено от отговора на въпроса
на каква стойност в крайна сметка е българският договор

между АремисСофт и НЗОК - за 37.5 млн. щ. долара или за 3.75 млн. щ. долара. Именно той ще натежи на везните и на щатската Темида. Самото съдебно решение ще сложи край и на жонглирането с двете суми. Интересно е, че АремисСофт завежда това дело, като заявява пред магистратите и доказва с документи, че оспорваната сума наистина е 37.5 млн. щ. долара. Същото категорично твърди и Васил Колев. У нас обаче и ексминистър Семерджиев, и шефът на здравната каса д-р Бойко Пенков досега твърдо отричаха да е договорено такова плащане. Едва в официално изявление до компанията след катастрофата с акциите й Пенков уточнява, че цената на сделката може да стигне 37.5 млн. долара.

Искът

на АремисСофт е по два параграфа от щатския закон за търговия с ценни книжа, а обвиненията срещу осемте ответници - инвестиционни посредници, брокери и агенти, са за клевета, несправедливо обогатяване и небрежност. Компанията моли за справедливост по девет точки. Тя иска: компенсаторно и общо обезщетение съгласно доказателствата, извънредно обезщетение, възстановяване и обезщетение за незаконни печалби и компенсация съгласно доказателствата, съдебно запрещение, дял от печалбата при максимално законовия размер, наказателно и образцово обезщетение, заплащане на съдебните разходи, приемливо възнаграждение за адвокатите и всичко друго, което съдът смята за справедливо.
Всичко това е заради причинените вреди, казват от АремисСофт. Според написаното в иска на фирмата, за да извлекат неоправдано полза за себе си, осемте компании и техни служители са извършили масирани къси продажби на акции (т.е. на акции, които не притежават), знаейки, че цените им ще паднат значително. Целта им - обезценяването на книжата на борсата, е постигната, като ответниците умишлено са направили фалшиви анализаторски доклади и съзнателно публично са разпространили отрицателна информация за АремисСофт, аргументират се нейните адвокати. Осемте, срещу които е делото, са правили неверни изказвания, за да подпомогнат изгодното за тях падане на цените на акциите. Затова, по мнението на АремисСофт, има заговор, съвместна инициатива и общо престъпно поведение, ефектът от които е бил ответниците да се облагодетелстват финансово за сметка на ищеца.
Финансовият срив на АремисСофт тръгна от отрицателния анализаторски доклад, станал известен в средата на март тази година, който според компанията е с невярно и заблуждаващо съдържание. Негови автори са служители на Уест Хайланд Кепитъл Мениджмънт (West Highland Capital Management) - калифорнийски сертифициран инвестиционен съветник, който управлява активи от милиони щатски долари, с централен офис в Каунти, Калифорния.
В крайна сметка след документа, който представя АремисСофт в лоша светлина пред други инвестиционни мениджъри и брокери, обемите на късите продажби на акции на компанията са продължили да нарастват от 5.4 млн. към 12 април 2001 г. до 8.9 млн. към 15 май и до 11.9 млн. към 15 юни. Това, заедно с внушенията на разпространения доклад, е довело до рязък спад в цената на книжата й - от 20 щ. долара за акция до под 10 щ. долара.

Къде сме ние?

В документа от 22 страници доста обстойно се коментира и нашият принос за умирисването на Нюйоркската борса. Още първият неблагоприятен доклад за Аремис Софт включва и българската сделка за изграждането на национална автоматична информационна система за здравната каса. Авторите му посочват, че обикновено сделки от този тип и размер включват голямо количество от хардуер и инфраструктура, а продажбите на хардуер от Аремис Софт не са нараснали след обявяването на договора с касата ни, въпреки че от неговото изпълнение са останали 20-30 процента. Така се прави заключението, че анализът на приходните категории изглежда нереален. АремисСофт оспорва това твърдение, защото българският договор не включва хардуерни компоненти. Хардуерът изцяло трябваше да бъде доставен от трета страна, не от нас. Само че според писмото на Бойко Пенков от започването на проекта през януари 2000 г. до май 2001 г. касата е изразходвала над 10 млн. щ. долара за оборудване (!), софтуер и услуги, свързани с проекта. Ако няма оборудване, защо останалата част е толкова скъпа?
Българската следа се появява и на 16 май тази година, когато The Street.Com - корпорация от Делауеър, публикува статия Наистина ли АремисСофт е спечелила договор в България за 37.5 млн. щ. долара? В нея се цитират Константин Андреев и Деница Сачева, представени като хора, близки до българските власти. Двамата заявяват, че договорът е на стойност 3.75 млн. долара. От АремисСофт обаче подчертават, че те нямат нищо общо с договора им с касата. Сачева бе началник на кабинета на ексминистър Семерджиев. Кой е Андреев - нито министерството, нито касата можаха да обяснят на в. БАНКЕРЪ.
В иска до съда адвокатите на АремисСофт пишат, че тази статия лъжливо и заблуждаващо твърди, че договорът с българското правителство е оценен само на 3.75 млн. щ. долара и че цялата му стойност е 37.5 млн. щ. долара.
Още един български участник се появява на 17 май в статия в Ню Йорк Таймс. Там пък се цитира д-р Боян Доганов - българско официално лице, според което анексите към договора не са подписани. На 19 май в нова дописка авторът Беренсън се поправя, че е цитирал невярно Доганов. За сведение: д-р Боян Доганов е бивш главен секретар на НЗОК, след това отговаря за връзките със Световната банка в Министерството на здравеопазването и е назначен от Семерджиев за член на директорските бордове на две болници. АремисСофт уверява щатския съд, че оспорваните от Доганов анекси са подписани, когато е подписан и договорът, и че те са валидни. Двата анекса наистина са подписани от Семерджиев и от директора на АремисСофт Корпорейшън Матюс, което може да се види от документите.
Всъщност точно тези анекси за фази 3 и 4 от изграждането на информационната система качват стойността на договора на прословутите 37.5 млн. щ. долара.
В официалното си писмо д-р Бойко Пенков изяснява, че договорът на касата с АремисСофт с всички негови анекси се състои от няколко части. Преходната (спомагателна) система е на стойност 490 000 лв., или 255 000 щ. долара. Фази 1 и 2 струват 7 078 000 лв., или 3.688 млн. щ. долара. Освен това по същия договор АремисСофт е задължен да участва в тръжна процедура съгласно българските закони за фази 3 и 4 през 2001 г. и да предложи цена, не по-висока от 8 400 000 лв., което беше ангажимент, изискван в тръжната оферта (4.375 млн. долара). Според уж неподписания анекс 1, АремисСофт трябва да осигури лизингово финансиране на първоначалните доставчици на компютри за най-малко 5000 общопрактикуващи лекари при единична цена не повече от 4000 щ. долара. Така общата стойност на анекс 1 е 20 млн. щ. долара, пише д-р Пенков. А с анекс 2 АремисСофт поема задължението, ако спечели тръжната процедура, да достави болнична информационна система за 30 регионални болници в България на цена с отстъпка - не повече от 300 000 щ. долара за всяка болница, или общата стойност на анекс 2 е 9 млн. щ. долара. Така че, когато съберете цифрите, възможната цена на договора стига до 37.5 млн. долара, отбелязва Бойко Пенков. Само че и уточнява, че тази възможност - тази глобална сума, на практика е договорена с компанията. Причините задълженията на АремисСофт да бъдат включени в договора са, че през декември 1999 г. ние нямахме представа как ще приключат преговорите със Световната банка - допълва шефът на НЗОК - и искахме да се подсигурим с някои минимални обещания от страна на АремисСофт, така че изграждането на информационната система през следващите две години да не бъде възпрепятствано по никакъв начин.
АремисСофт дори има намерение да осигури финансиране на информационни системи за лекарските практики, необхванати от парите на Световната банка, обяви пред в. БАНКЕРЪ шефът на българския й офис Васил Колев. Колев смята, че средствата, които касата ще получи от международната финансова институция, ще стигнат за оборудването само на 3000 общопрактикуващи лекари. Фирмата е изпратила предложението си на д-р Бойко Пенков още на 11 юни, но и досега не е получила отговор от него. Васил Колев обаче отказа да посочи откъде АремисСофт ще намери необходимите за това пари.


Бранислава Бобанац,Александър Александров

Facebook logo
Бъдете с нас и във