Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В Румъния дават 10 хил. евро за нов електроавтомобил

Солидни стимули за покупката на електромобили раздават в Румъния. Преди дни правителството в северната ни съседка обяви началото на програмата Rabla Plus, която ще действа до 2019-а. По нея се предвижда отпускането на 10 хил. евро за всеки румънец, който си купи нов електромобил. Предишният вариант на програмата предвиждаше субсидия от 5 хил. евро. Помощта за закупуването на хибриден автомобил също се увеличава - от 1100 евро на 4400 евро. Средствата ще се отпускат от държавния фонд за опазване на околната среда, в който досега са натрупани 184 млн. евро.

Интересът на румънците към електромобилите принципно не е голям. През 2014-а средно се е продавала по една "зелена" кола на месец. Година по-късно вече са се търгували по четири месечно, като общо за 2015-а са купени 46. По данни на местната Асоциация на производителите и вносителите на автомобили към октомври 2016-а в страната е имало 600 електрически коли от общо около 6.2 милиона. Колкото до хибридите - през 2015-а са били продадени 450, а година по-късно румънците са купили 1016 хибридни автомобила.   

У нас ситуацията е много по-различна. Наистина, вече има някакви насърчения за "зелените" коли, но те са далеч от тези отвъд Дунава. Собствениците на електромобили не плащат за престой в зоните за платено паркиране, освободени са от данък, а дължимата екотакса е с 30% по-ниска. При кола среден клас това означава спестяване на около 200 лв. годишно от данък и 41 лв. еднократно от екотаксата. 

Неотдавна Европейската асоциация на производителите на автомобили изнесе данни, че за първото тримесечие на 2017-а България е отчела най-големия ръст при регистрацията на коли с алтернативно гориво на Стария континент. Цели 288.7% при средни стойности на този показател за Евросъюза от 37.6 на сто. За бомбастичния ръст обаче има съвсем логично обяснение - просто базата ни за сравнение (първите три месеца на 2016-а) е много ниска. Ако погледнем абсолютните стойности, ще видим, че за въпросния период преди година в нашата страна са били регистрирани само 62 коли с алтернативно задвижване. Сега техният брой е 241. Този скромен резултат със сигурност може да бъде увеличен драстично при въвеждането на по-адекватни стимули. За сравнение, при покупката на електроавтомобил правителството на САЩ прави отстъпка от подоходния данък в размер на 7500 долара, а има и други отстъпки. В Германия държавната субсидия е 5400 евро, а във Франция - 6500 евро.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във