Банкеръ Daily

Росен Плевнелиев

В развоен център на "Фолксваген" у нас ще работят 5000 души за по 10 000 лева

Автомобилният гигант "Фолксваген" може да отвори Център за развойна дейност в страната, където да работят до 5000 човека, заяви  Росен Плевнелиев,  президентът на България 2012-2017 г. 

"В хода на двегодишни преговори с Фолксваген ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната.  В него могат да работят вероятно от три до пет хиляди човека. Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева", посочи Плевнелиев.

Той уточни, че преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и Фолксваген.

"Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове. През следващите седмици три компании от ранга на компанията Бош, която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната", каза още Плевнелиев.

"Фолксваген вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината е от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция. Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни - за справка Либия, но не само.  За нас това не означава, че Фолксваген ще прави завод в България - такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има", каза още Плевнелиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във