Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В последните години Витоша е получавала 30 000 лева за поддръжка

"В последните няколко години Витоша е получавала 30 000 лева за поддръжка на всичко в планината. Това е дори много, в Беласица са получавали по 5000 лева. В горите държавното финансиране е спаднало с 30%". Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Тома Белев. По думите му контролът във ведомството куца. "Съотношението между предварителен, текущ и последващ контрол е много неравномерно от години. Предварителният заема около 80%, текущият - около 19, а последващият - едва 1%. Имаме и извънредно голямо текучество на персонал в министерството - 15-18%. Огромно количество щатни бройки са незаети", посочи още зам.-министърът пред NOVA.

Мнението му е, че трябва да бъдат ликвидирани условията за корупция. "Заповедите да са ясни, процедурите да са по-малко. Към края на ноември имаше 20 000 за 60 човека персонал. Те са резултат от лошото прилагане на закона", сподели той. И допълни, че е наясно с какво ще започне работата си.

"Не прилагаме добре директивата за хабитатите, не сме обявили всички защитени зони седем години след крайния срок. Редица заповеди са с некачествени цели и режими. До март трябва да спасим казуса, за да няма дело в ЕС", обясни Белев.  30% е минимумът в ЕС за защитени територии. За лифтовете на Витоша, зам.-министърът смята, че може да се подменят. "Единственият, който може да задължи това да се случи е столичният кмет. Тя е предприела стъпки за възстановяването на Княжевския лифт. Започната е процедура и за подмяна на лифтовете на ски-влек "Заека", добави той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във