Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби

В последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби. Черно море умря пред очите ни, твърди бившият министър на околната среда Валентин Василев

Над 20 пъти са намалели запасите на хищни риби в Черно море за последните 25-30 години.Според него в последните години от Черно море са изчезнали десетки видове риби - скумрия, платерини, рядко се среща и лаврак.

"Първо изчезнаха над десетина вида риби. През 1968 г. е бил последният промишлен улов на черноморска скумрия. След това постепенно изчезнаха някои видове платерини. Запасите на други видове като лефер и лаврак много рядко вече се срещат. Запасите на хищни риби са намалели над 20 пъти за последните 25-30 години. И вече почти няма промишлен улов на лаврак, голям лефер, торук", коментира пред "Дарик" бившият министър от правителството на Филип Димитров.

Освен замърсяването на морето, изключително вреден е и уловът на цаца, защото цацата е в основата на хранителната верига. Той обясни, че всички хищници се хранят с цаца и прекомерният улов води до липса на храна за хищните риби

"Страшно безотговорни сме към морето. А моретата и океаните са в зародиша на нашия живот. без тях сме за никъде. Те влияят и върху климата, предоставят ни и храна. Там се зараждат се циклони, антициклони и т.н", обобщи Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във