Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В последните дни на февруари решават да отворят ли заведенията

Все още няма окончателна позиция на Националния оперативен щаб за отварянето на заведенията от 1 март. Ако в края на следващата седмица данните за заболеваемостта в страната покажат над 220 заразени на 100 000 население, ще препоръчаме да не са разхлабват мерките. Toвa казa дъpжaвният здpaвeн инcпектop дoц. Aнгeл Kyнчeв, който обяви още, че 2-3 дена преди да се вземе крайното решение, здравните власти ще обобщават обстановката, за да се види дали отварянето на ресторантите е препоръчително. 

"Дo 1 март имa oщe времe. Нека видим каквo щe се cлyчи. Ако се взeмe пoлитическо решeниe, дa cи гo взeмaт пoлитицитe. Moжe дa имa конфликт мeждy мeн и премиера пo тaзи тeмa. Hиe caмo дaвaмe cъвeти каквo тpябвa дa се нaпpaви", казa Kyнчeв.

През уикенда Бойко Борисов категорично заяви, че независимо от данните и развитието на вируса, ресторантите отварят на 1 март.

Ваксинационният план не е пред провал, имунизациите вървят добре, а количествата ваксини, които пристигат в страната ни, непрекъснато се увеличават, подчерта главният държавен здравен инспектор пред bTV.

По негови думи, нагласите на обществото към ваксините няма да се променят лесно."Нищо не може да стане с вълшебна пръчица. Това го знаем от години, защото се заминаваме и с други ваксинации. За мое съжаление, в България сме сред най-песимистичните", коментира доц. Кунчев.

Той смята, че младите хора у нас не желаят да се имунизират срещу COVID-19, понеже вярват, че вирусът няма да ги засегне. Според него именно младите най-лесно се поддават на непроверената информация в социалните мрежи.

Кунчев изтъкна, че достоверна информация за ваксините има на сайтовете на Министерството на здравеопазването, на Изпълнителната агенция по лекарствата и на Здравната каса.

Доцентът добави и че за момента няма голям избор между ваксините и отново заяви, че недостатъчното данни за ефективността на "Астра Зенека" при възрастните хора не означава, че ваксината напълно трябва да се отписва. Ако пациентът все пак има конкретни предпочитания, може да отложи имунизацията, но доц. Кунчев не го препоръчва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във