Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Полша не смятат, че повредата на "Дружба" е саботаж

Полските власти не смятат разхерметизацията на тръбопровода "Дружба" за саботаж. Това е казал Матеуш Бергер, представителят на полското правителство за стратегическата енергийна инфраструктура, пред Ройтерс.

"Тук можем да говорим за случайни щети“, е коментирал той и добавя, че няма причина да се смята, че изтичането е резултат от саботаж.

Във вторник вечерта възникна разхерметизация на една от двете линии на западния участък на тръбата, на 70 км от град Плоцк в централната част на страната. През този участък петролът влиза в Германия. Все още не са известни причините за инцидента. Повредената тръба е била незабавно деактивирана, втората работи добре, както и останалата инфраструктура на компанията.

Нефтопроводът "Дружба" осигурява доставки на петрол за беларуските рафинерии и транзита му към Европа. Тръбопроводът тръгва от Самарска област, минава през Брянск и след това се разклонява на два участъка: северен и южен, като минава през Беларус, Украйна, Полша, Чехия, Словакия, Германия, Унгария, Латвия, Литва. Операторът на полския участък от тръбопровода PERN управлява мрежа от нефтопроводи с дължина 2600 км, включително полския участък на "Дружба", доставящ петрол до две рафинерии в Полша - в Плоцк ("Орлен" ) и Гданск ("Лотос") , както и две рафинерии в Германия - в районите на Швед и Шпергау.

Доставките на петрол са гарантирани въпреки пробива по петролопровода "Дружба", се посочва в специално изявление германското министерство на икономиката, цитирано от ДПА. Говорител на ведомството е посочил, че рафинериите "Швет" в провинция Бранденбург и "Лойна" в Саксония-Анхалт продължават да получават петрол по тръбата. И двете рафинерии през последните седмици са увеличили запасите си като предпазна мярка. Те освен това могат да получават петрол и от други места, като например терминалите в Росток и Гданск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във