Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

В ПОЖАРНАТА ПЛАМНА СКАНДАЛ

Министърът на вътрешните работи Румен Петков отстрани временно от длъжност директора на Национална служба Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Кирил Войнов. Срещу него има проверка за злоупотреба със служебно положение и за нарушение на служебната дисциплина. Тя се извършва в изпълнение на заповед на главния секретар на МВР Илия Илиев след подаден сигнал срещу Войнов и други служители на пожарната. Преди приключването й са постъпили още два сигнала, по които също вървят проверки. Ако бъде събрана информация за извършени престъпления, материалите ще се предоставят на Военната прокуратура.
Съдейки по неофициалните информации, сред най-тежките нарушения е разрешението, подписано от ръководството на пожарната, дискотека Индиго да заработи отново след трагичния инцидент на 21 декември 2001 г., при който загинаха седем деца. Войнов е разрешавал и неправомерни задгранични командировки на своя подчинен полковник Румен Йотов, началник на сектор Човешки ресурси в пожарната. Твърди се, че Йотов се е отблагодарявал с докарани от Германия автомобили втора употреба. Бургаските пожарникари пък били ползвани от Кирил Войнов в работно време да ограждат парцел на сина му в Приморско. Работници от националната служба ремонтирали и апартамента на дъщеря му в София, както и вилата на началника си в село Дръмша. Като нарушение на Войнов Инспекторатът на МВР е определил и получаваните от него пари като хонорари от Варненския свободен университет. Връзката бил доц. Петър Христов, чиято дъщеря работела при Войнов. Синът на генерала бил записан за студент в същото учебно заведение. А шофьорът и секретарката на шефа на пожарната са ползвали неправомерно служебни мобилни телефони.
Главен комисар Кирил Войнов е единственият директор на национална служба в МВР, който оцеля при три правителства - на ОДС, НДСВ и управляващата днес коалиция. Той бе удостоен от президента Първанов с генералско звание през 2003 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във