Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В по-малките черноморски курорти сезонът тръгна добре

Бизнесът е притеснен заради неяснотата около избора на България като дестинация, което е много важно за курортните комплекси "Слънчев бряг" и "Златни пясъци". Като национални курорти те разчитат основно на чуждестранния туристопоток, който бе блокиран заради пандемията в световен мащаб, отбеляза министърът на туризма Николина Ангелкова след среща със Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

Следващата седмица се планира да започне програмата за 35 евро субсидия за седалка за чартърни полети с туристи. Законопроектът беше обнародван в "Държавен вестник" и се очаква да се финализира одобрението от Европейската комисия, съобщи министър Ангелкова. Мярката е ключова по отношение избора на нашата страна като дестинация.

Води се активна антикризисна кампания за България като дестинация, в която в местата за настаняване са въведени изключително строги противоепидемични мерки срещу пандемията от COVID-19. Дискутирано е било също от кои държави очакваме чартъри. Всеки ден има различна информация. За момента се предвижда тези полети да продължат от Германия, Нидерландия, Белгия, Полша, Чехия, но има и канселирани от Прибалтийския регион.

Водят се разговори да отпадне 14-дневната карантина за други много важни пазари за българския туризъм. Обстановката е напрегната за представителите на сектора. Запълняемостта на хотелите в "Слънчев бряг" в момента е ниска, "Златни пясъци" също е далеч от капацитета си. Трудно е на хотелиерите да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква.

Обсъдена е била и мярката 80:20 в подкрепа на туристическия бизнес, както и възможността тя да се комбинира със стъпката да се наемат в туризма регистрирани в бюрата по труда безработни. Държавата поема 610 лв. от издръжката им.

Започна и насърчителната мярка за хората от първа линия в борбата с пандемията. Няма да има никакви ограничения по отношение на местата за настаняване, които ще могат да ползват, нужно е само да са регистрирани в Единната система за туристическа информация.

Министър Ангелкова е анонсирала още, че през следващата седмица в "Слънчев бряг" ще се състои посещение на ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България. На тази среща ще бъдат представени мерките, които прилага страната ни като туристическа дестинация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във