Банкеръ Daily

Управление и бизнес

В Пловдив са положени добри основи за инвестиции на турски компании

"Отворени сме за диалог по темата за осъществяване на авиополети между Пловдив и Бурса и Пловдив и Истанбул“, е заявил Корхан Кюнгерю, генерален консул на Република Турция в Пловдив. Той е на първото си официално посещение в общината, а в разговорите са се включили и заместник-кметовете Величко Родопски, Пламен Панов и Тодор Чонов, съобщиха от кметската управа.

Участниците в срещата са отбелязали факта, че в "Тракия икономическа зона" са положени добри основи за инвестиции на турски компании, като вече има няколко световни производители на въздушни възглавници, на стопове на една от най-известните марки автомобили и други сектори.

"Работим за решаване на въпроса с пловдивското летище, надяваме се скоро то да заработи по начин, по който да тласне икономиката на Пловдив към още по-голям растеж и развитие. Целта ни е то да функционира и да осъществява карго- и пътнически полети“, е посочил  ресорният заместник-кмет по транспорт в общината Тодор Чонов.

Според заместник-кмета по култура Пламен Панов по този начин ще се увеличат и туристите, които заради COVID пандемията драстично намаляха в последните месеци, докато през 2019 година техният брой  е бил значителен като голям дял от тях е бил на екскурзиите и посещенията от съседна Турция. По отношение на културата Община Пловдив и генералното консулство имат редица съвместни дейности, които са включени в културния календар – културно-историческите празници на местните етнически общности и издаването на двуезично списание "Небет тепе“, в което се популяризира дейността на български и турски творци в двете държави.

Генералният консул Корхан Кюнгерю е изразил задоволство, че ще има възможност да работи в историческия град Пловдив и ще допринесе за приятелските взаимоотношения с побратимените градове  Бурса и Истанбул чрез привличане на още повече турски инвестиции и туристи.

Участниците в срещата са потвърдили желанието си да продължат да работят за добрите двустранни връзки и в сферата на образованието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във